Oficialii europeni recunosc ca obiectivele privind conservarea naturii, stabilite pentru 2010, nu vor fi atinse. Intre 40% si 70% din speciile de pasari si 50-85% din locurile care adapostesc fauna si flora se gasesc astazi intr-o stare critica de conservare.
Planul gandit in 2006 pentru conservarea ecosistemelor din Europa nu si-a atins scopul Foto: AFP
Majoritatea serviciilor asigurate de ecosisteme sunt aproape gratuite, asa incat distrugerea lor n-ar avea nicio incidenta, scrie cotidianul francez „Le Monde”, citat de Agerpres.
Natiunile Unite s-au angajat intr-o vasta activitate de evaluare financiara a serviciilor pe care ni le face natura. Obiectivul este integrarea acestor valori in ecuatiile economice. Si Franta participa la acest exercitiu. Consiliul de Analiza Strategica (CAS) a publicat primele rezultate ale activitatii sale.
Astfel, valoarea aferenta padurilor este in medie de 970 de euro pe hectar anual, luand in considerare produsele recoltate, dar si functiile de stocare a carbonului sau de recreere.
Obiectivul a fost adoptat de Natiunile Unite, insa Uniunea Europeana s-a aratat si mai ambitioasa, angajandu-se sa „opreasca eroziunea biodiversitatii” pana in 2010.
„Tinta 2010 nu va fi atinsa, iar biodiversitatea europeana continua sa fie amenintata”, a spus Jacqueline McGlade, director executiv al Agentiei Europene pentru Mediu. Intre 40% si 70% din speciile de pasari si 50-85% din locurile care adapostesc fauna si flora se gasesc astazi intr-o „stare critica de conservare”.
Fara constrangeri
„La nivel mondial, jumatate din natura a disparut fata de era preindustriala si ea continua sa se diminueze cu 1% pe an. Poate mai putin in Europa de la elaborarea programului Natura 2000”, afirma Andrew Balmford, profesor la Universitatea Cambridge din Marea Britanie. Cu cele 25.000 situri care cuprind 17% din teritoriul european, Natura 2000 constituie prima retea de arii protejate din lume.
UE a adoptat in 2006 un plan de actiune pentru protejarea biodiversitatii, dar care nu a fost pus in practica. „Acest plan nu are niciun fel de caracter de constrangere. Este marea sa slabiciune.
In absenta unor sanctiuni, ar fi o iluzie sa ne inchipuim ca guvernele sau jucatorii economici vor lua in considerare biodiversitatea”, apreciaza Tony Long, reprezentant al Fondului Mondial al Naturii (WWF).