Parisul a fost acuzat ieri de Curtea de Justitie a Uniunii Europene ca a violat regulile internationale impuse cu privire la calitatea apei potabile in trei districte din vestul tarii. Bruxelles-ul ameninta statul francez cu amenzi usturatoare, iar acuzatia ca in apa destinata consumului se afla cantitati de nitrati si pesticide peste limita admisa este deosebit de dura.
Franta se face vinovata de a fi eludat legile comunitare cu privire la calitatea apelor si de a nu fi luat toate masurile necesare pentru a proteja atat mediul inconjurator, cat si sanatatea cetatenilor francezi aflati in zonele de risc.
In zonele din vestul Frantei afectate de poluare, situatia este sesizata inca din anul 1998. Pesticidele care afecteaza cursurile de apa din care se alimenteaza populatia zonelor respective provin de la terenurile agricole aflate in apropiere.
Aceasta decizie arata ca tribunalul de la Bruxelles nu va ezita sa pedepseasca aspru Franta, intr-un caz similar si mult mai grav care vizeaza poluarea apelor din Bretania.
Franta mai este amenintata cu o amenda in valoare de peste 28 milioane de euro la care se adauga penalizari in valoare de 117.882 euro, pentru poluarea cu nitriti a apelor din Bretania. Comisia Europeana a suspendat aceste penalitati in luna septembrie 2007, dupa ce autoritatile franceze s-au angajat sa se conformeze regulilor europene care impun respectarea concentratiei admise de nitrati in punctele de captare a azei potabile.
Nivelul admis de Uniunea Europeana este de 0,5 miligrame pe litru pentru nitrati si de 0,5 micrograme pentru pesticide.
Curtea Europeana ii urmareste pe francezi
Curtea Europeana de Justitie trage un puternic semnal de alarma si indica statului francez sa ia imediat masurile necesare pentru a stopa poluarea.
In dosarul Bretania, de cu totul alte dimensiuni, care incrimineaza calitatea apelor bretone, procedura este mult mai avansata. Franta este deja condamnata, captarile de apa care se fac in prezent nu sunt in totalitate conforme cu normele in vigoare si, dupa zece ani de amanari, Comisia a cerut Curtii Europene in iunie anul trecut sa-i aplice Frantei amenda promisa.
Amanari pentru bretoni
Pe 12 septembrie 2007, Executivul european a mai acordat statului francez o sansa si a suspendat decizia. Franta a adoptat un plan de masuri ecologice pentru toate zonele afectate, care urmeaza sa fie definitivat in 2009. Daca nu-si va respecta promisiunile, care vor fi indeaproape urmarite de Comisia Europeana, Parisul va trebui sa se pregateasca serios pentru a-si plati amenzile date, dar amanate, de Bruxelles.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul