Adevarul: Turbinele eoliene bruiaza radarele NATO

Alianta Nord-Atlantica nu a gasit inca o solutie tehnica pentru rezolvarea problemei.NATO a demarat o ancheta dupa ce armata britanica a descoperit ca turbinele eoliene fac invizibile avioanele pe ecranele radarelor, ceea ce ar putea prezenta un risc de securitate. Oficialii sunt cu atat mai ingrijorati cu cat in numeroase tari ale Aliantei sunt construite tot mai multe centrale eoliene.

Aparitia unor pete albe pe radare a fost observata de britanici in timpul unor teste la o centrala eoliana din Tara Galilor in 2004, scrie cotidianul "The Times". In urma acestei descoperiri, experti ai Pentagonului au fost invitati sa asiste la teste. Administratia americana a fost ingrijorata de acest potential "calcai al lui Ahile" pentru securitatea sa si a decis introducerea unui moratoriu privind construirea de turbine pe raza radarelor sale militare.

Si Ministerul britanic al Apararii are obiectii fata de construirea centralelor eoliene, dat fiind faptul ca deocamdata nu se cunoaste o solutie tehnica pentru rezolvarea problemei. Pe de alta parte, John Hutton, ministrul energiei, a anuntat, la sfarsitul anului trecut, ca vor fi ridicate inca 7.000 de turbine pana in 2020.

Incercand sa aplaneze neintelegerile dintre cele doua ministere, premierul Gordon Brown le-a cerut ministrului apararii, Hon Des Browne, si lui John Hutton "sa isi intensifice eforturile si sa testeze solutii tehnice pentru potentialele dificultati" pe care turbinele eoliene le creeaza pentru traficul aerian si apararea radar.

Raport preliminar in 2010

Prima reuniune a grupului tehnic al NATO creat pentru a studia impactul turbinelor eoliene asupra radarelor, in care sunt implicate SUA, Franta, Italia, Norvegia, Belgia, Olanda si Grecia, a avut loc la Londra, in iunie 2007. Expertii au stabilit ca trebuie sa analizeze toate datele stiintifice, sa consulte industria energetica si autoritatile aviatiei civile, urmand sa recomande modificarea politicilor in domeniu. Ei vor prezenta un raport preliminar abia in 2010, fapt ce afecteaza activitatea industriei eoliene din Europa.

Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul

spot_img

Ultimele știri