Adevarul: Tratatul de la Kyoto, inlocuit cu unul mai bun

Guvernele din 190 de tari au semnat un acord de grabire a eliminarii unui gaz cu efect de sera foarte nociv pentru stratul de ozon. Acordul prefateaza intalnirea care va avea loc maine si va fi gazduita de noul secretar general al ONU, Ban Ki-moon, unde vor participa 70 de sefi de stat in intentia de a initia un nou tratat international care sa inlocuiasca Protocolul de la Kyoto.

Este pentru prima data cand statele sarace si marii actori politici internationali colaboreaza pentru reducerea poluarii, considerata cauza principala a incalzirii globale. Chiar si administratia Bush se alatura initiativei de la Montreal, pana acum SUA refuzand sa fie membru al protocolului de la Kyoto.

"Faptul ca India, SUA si China, statele cele mai importante care nu au aderat la pactul de la Kyoto, participa la aceasta intalnire, e un semn promitator pentru protocolul care va fi valabil dupa 2012, cand Kyoto va expira", a spus John Baird, ministrul mediului canadian. The United Environment Programme (Unep) a sarbatorit cu aceasta ocazie 20 de ani de la initierea Protocolului de la Montreal, un acord de mediu care este, de asemenea, punct de plecare pentru noul tratat.

Specialistii considera chiar ca Protocolul de la Montreal a fost cel mai eficient dintre tratatele de gen. In urma descoperirii gaurilor din stratul de ozon de deasupra Antarcticii, acest tratat a impus reducerea substantelor considerate responsabile de acest lucru, si anume gazul HCFCl (hidroclorofluorcarbon) folosit predominant in instalatiile de refrigerare.

Negocieri premergatoare

Zilele trecute, statele participante au negociat noi limite admisibile tocmai pentru aceasta substanta, folosita la scara mare si la aparatele de aer conditionat si care este de 10.000 mai nociva decat dioxidul de carbon. Conform vechilor tratate, eliminarea acestuia avea ca limita anul 2030, in cazul tarilor bogate, si 2040 in cazul celor sarace.

In urma acestei intalniri s-a decis ca dead-line-ul sa se reduca cu 10 ani si intr-un caz, si in altul. China, care este principala producatoare a acestor substante, trebuie sa faca eforturi speciale. S-a luat in discutie o reducere mai insemnata a emisiilor de dioxid de carbon decat prevedea protocolul de la Kyoto. Ambele masuri urmaresc reducerea poluarii si protejarea stratului de ozon.

"Grabirea procesului a fost posibila datorita investitiilor in tehnologie", au sustinut reprezentatii Administratiei Bush. Conducerea The United Environment Programme a promis ca va acorda sprijin financiar si tehnic tarilor in curs de dezvoltare.

Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul

spot_img

Ultimele știri