Revista „Times“ a realizat ierarhia primelor zece cele mai insemnate inovatii stiintifice din ultimele 12 luni.
Cel mai mare si mai performant accelerator de particule din lume – The Large Hadron Collider – a fost lansat in luna septembrie a acestui an, la granita dintre Franta si Elvetia, dupa 20 de ani de cercetari si o investitie financiara de 4,4 miliarde de lire sterline, informeaza Mediafax.
Pe locul al doilea in top se afla expeditia sondei Phoenix, lansata de NASA pentru cercetarea polului nord al planetei Marte, o regiune neexplorata pana acum.
In timpul misiunii s-au descoperit cantitati masive de apa si gheata, fapt care sustine ideea ca Marte, astazi o planeta moarta, a fost de mult o posibila gazda pentru organismele vii.
A treia descoperire a anului, conform topului revistei „Times“, apartine geneticianului J. Craig Venter – cel care este creditat pentru cartografierea genomului uman – care a inventat o noua bacterie, creand tot bagajul informational genetic necesar in acest sens.
Topul cuprinde si numele Societatii de Conservare a Vietii Salbatice, care a aflat ca numarul gorilelor aflate in salbaticie este mult mai mare decat se credea initial.
Astfel, padurile din nordul Republicii Congo adapostesc in jur de 125.000 de gorile, aproape dublu fata de cat estimasera la inceput savantii.
Descoperirea de catre astronomul elvetian Michel Mayor a unor „lumi noi“, respectiv a celor 45 de exoplanete care orbiteaza in jurul altor stele decat Soarele, se califica pe locul al saselea in clasament.
Experimentul „invizibilitatii“, bazat pe crearea unui material de zece ori mai subtire decat hartia, realizat de savantii de la Universitatea din California, se regaseste si el in top.
Descoperirea celei mai vechi familii din lume, datand de acum 4.600 de ani, incheie topul revistei „Times“. Este vorba despre o familie formata din doi adulti, un barbat si o femeie, si doi baieti, unul de opt-noua ani si altul de cinci ani.