Chiar daca solurile din principalele orase din Ardeal sunt pline de substante toxice pe baza de plumb, zinc sau cadmiu, testele de mediu comandate de "Adevarul Verde" arata ca in orasele din Banat situatia este mult mai buna. In numarul de astazi va prezentam cifrele poluarii din Timisoara si Arad.
Analizele efectuate de laboratoarele mobile au aratat ca ambele orase stau foarte bine atunci cand vine vorba de valorile poluarii masurate in sol, aer si apa.
Probele de aer efectuate in zona Bisericii Romano- Catolice din Timisoara arata ca singura valoare mai mare a fost pentru monoxidul de carbon: 6,209 mg pe metrul cub de aer, fata de 10 mg/m3, cat este valoarea admisa.
Studiile arata ca monoxidul de carbon are consecinte grave asupra sistemului respirator, intrucat acest gaz blocheaza ireversibil hemoglobina si impiedica oxigenarea tesuturilor.
Celelalte caracteristici pentru aer sunt insa mult sub pragul limitelor admise. Solul din Timisoara contine totusi destul de mult plumb.
Determinarile luate de pe bulevardul Mihai Viteazu arata ca plumbul se situeaza chiar peste jumatatea valorii admise, fiind de 10.9 mg/kg (limita fiind 20 mg/kg). Apa timisorenilor nu contine niciun fel de fenoli sau amoniu, in schimb are ceva plumb. Valoarea determinata a compusilor toxici cu plumb a depasit si ea jumatate din limita admisa.
Aerul, apa si solul din Arad sunt putin sau deloc poluate. Masuratorile facute in interiorul orasului arata ca monoxidul de carbon e de 2,799 mg/m3. In timp ce plumbul din apa reprezinta o treime din valoarea admisa, probele de plumb luate din fata primariei arata insa valori destul de mari.
In zona centrala a orasului au fost inregistrate valori de 10,4 mg/kg, cand limita admisa ar fi de 20 mg/kg. In privinta aerului, pulberile in suspensie sunt de 0,034 mg/m3, desi localnicii si chiar autoritatile locale de mediu spun ca in timpul verii pulberile au depasit uneori valorile admise.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul