Adevarul: Seceta, si nu prea in 2008

Sudul tarii, afectat in prezent de seceta, se va confrunta, in urmatoarele doua luni, cu cresteri ale nivelurilor apelor pe raurile mici si cu viituri rapide, dar care se vor manifesta pentru scurt timp. La vara, in schimb, specialistii spun ca perioadele de seceta vor alterna cu cele in care va ploua, fara a se putea vorbi insa de fenomene extreme, cum au fost inundatiile din 2005 sau seceta de anul trecut.

Directorul Institutului National de Hidrologie, Petre Stanciu, a declarat, ieri, ca, in acest moment, pentru majoritatea cursurilor de apa din sudul tarii debitele se situeaza intre 30% si 50% din valorile normale pentru aceasta perioada a anului.

„Nu putem vorbi de seceta hidrologica, desi este evident deficitul de apa in zonele vulnerabile – sudul Moldovei, Dobrogea, Campia Ialomitei si Baragan. Insa prognozele arata ca debitele vor creste chiar si in aceste zone in lunile urmatoare, iar pe raurile mici s-ar putea produce viituri rapide", a spus Stanciu.

In iunie, cele mai multe ploi

Pentru perioada imediat urmatoare, Stanciu a dat asigurari ca, pana la sfarsitul acestei luni, nu se vor mai produce inundatii, chiar daca va mai ploua. In zonele mai putin secetoase, aversele care sunt asteptate in lunile aprilie mai pot conduce la formarea de viituri rapide pe raurile mici.

De asemenea, hidrologii anunta ca in luna iunie se vor inregistra cele mai multe ploi, iar cantitatea de apa va fi sporita si de topirea zapezilor, care ar putea provoca unele inundatii, pe arii restranse, in anumite zone. Totodata, in Lunca Dunarii s-ar putea produce viituri in perioada mai-iunie, cand debitul va ajunge si chiar va depasi 11.000 de metri cubi pe secunda, crestere determinata de topirea zapezilor (in Romania si in celelalte state riverane ale fluviului) si de cantitatile de ploi prognozate.

„Aceste valori nu indica insa niciun pericol, adica nu putem vorbi de inundatii pe malul Dunarii. Cel mult ar putea fi afectate, dar numai izolat, anumite zone din Delta", a precizat directorul Institutului de Hidrologie.

La randul sau, directorul Administratiei Nationale Ape­le Romane, Marius Postelnicescu, a explicat ca vara aceasta va fi una „normala", dar cu treceri bruste de la perioadele calduroase la ploi. „Aceste alternante vin pe fondul schimbarilor climatice, insa nu va fi un an cu seceta din 2007 sau cu inundatiile din 2005", a adaugat Postelnicescu.

Sa pastram apele curate

De asemenea, tot ieri, directorul Administratiei Apele Romane a anuntat lansarea campaniei „Sa pastram apele curate", cu doua zile inaintea Zilei Mondiale a Apei – 22 martie. Campania se va desfasura pana in luna octombrie a acestui an si va cuprinde conferinte, mese rotunde, dezbateri, dar si actiuni de strangere a deseurilor de pe cursurile raurilor, prelevari de probe de apa si simulari de poluari accidentale, la care vor participa organizatiile neguvernamentale si elevii.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri