Seceta a afectat, si in aceasta vara, culturile de porumb si de floarea-soarelui. Pierderile la recolte ar putea fi de pana la 70%.
"Cele mai afectate zone de seceta sunt Dobrogea, cea mai mare parte a Olteniei si a Munteniei, sudul Moldovei si vestul Banatului", a declarat seful Laboratorului Agrometeorologie, din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), dr. Elena Mateescu. Aceasta estimeaza ca "pierderile la recolte in regim neirigat vor fi de 50 pana la 70 la suta".
Apa a scazut la jumatate in sol
"In sol, rezerva de apa inregistreaza, in acest moment, pe profilul 0-100 cm, valori sub 600 metri cubi de apa pe hectar, fata de 1.200-1.600 mc/ha, ceea ce inseamna ca rezerva de apa in sol, pana la adancimea de un metru, este cu 50 la suta mai scazuta decat este normal", a explicat Elena Mateescu.
Aceasta spune ca starea de vegetatie a culturilor de porumb si floarea-soarelui este medie si slaba. "Daca ne confruntam cu un fenomen de ofilire temporara a plantelor, sunt sanse ca recolta sa fie salvata.
Cand plantele au parte de mai mult de sase zile in care temperaturile sunt deosebit de ridicate, intervine fenomenul de ofilire ireversibila, iar culturile nu mai pot fi salvate", a spus Elena Mateescu.
Lipsa apei va persista
Potrivit situatiei din teren, punctele cele mai critice sunt in Baragan si in Braila. "Am vazut, zilele trecute, pe drumul dintre Alexandria si Caracal lanuri de floarea-soarelui uscate. La porumb, stiuletii sunt mici si fara boabe si este recoltat pentru furaje. Pe fondul temperaturilor ridicate, nu s-a produs polenizarea si, din acest motiv, stiuletii nu s-au dezvoltat", a mai spus seful Laboratorului Agrometeorologie.
In ceea ce priveste remedierea situatiei, meteorologii estimeaza ca deficitele de apa vor afecta in continuare culturile. Elena Mateescu spune ca, intre 19 si 26 august, in sud, vremea va fi frumoasa si calda, cu temperaturi de 25 pana la 35 de grade Celsius, ceea ce va face ca lipsa necesarului de apa din sol sa persiste.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul