Adevarul: Schimbarea climatica, fabricata de politicieni

Iernile cu zapada abundenta ii pun pe ganduri pe oamenii de stiinta care sustin incalzirea globala
Cristi Muresanu a intervievat climatologi de talie mondiala si a strans raspunsurile lor in „Schimbari climatice abrupte"

Jurnalistul clujean a publicat una dintre putinele lucrari de la noi pe tema schimbarilor climatice, in care sustine teoria conform careia la baza acestor dezechilibre stau mai curand factori naturali si mai putin cel antropic.

– Adevarul: Ce v-a determinat sa publicati o carte despre schimbarile climatice?

– Cristi Muresanu: Anumite schimbari de natura profesionala care au intervenit in viata mea in vara anului 2004. A trebuit sa ma reprofilez ca jurnalist si nu gaseam un subiect potrivit pentru mine care sa fie altceva decat talk-show-uri politice, stiri si emisiuni de divertisment.

In cautarile mele am intalnit problema schimbarilor climatice, care la acea vreme era tratata cu multa seriozitate in alte tari si pe internet, dar era aproape necunoscuta in Romania sau nu i s-a acordat nicio importanta.

Singurul jurnalist din Romania cu o carte despre clima

Desi nu aveam de unde sa stiu daca evenimentele vor afecta sau nu Romania, am considerat ca este mai bine sa ma pregatesc pentru acest subiect si sa aflu adevarul, ajungand in prezent sa fiu, din pacate, aproape singurul jurnalist de stiinta acreditat din Romania care a scris o carte de acest gen. Spun din pacate, deoarece o informare corecta legata de mediul inconjurator ar trebui sa fie o preocupare a fiecarui cetatean si ar trebui sa existe si in licee manuale care sa se ocupe cu probleme de mediu.

– Putem spune ca in prezent teoria incalzirii globale a devenit un soi de ideologie?

– Da. Este aproape o ideologie, o credinta in schimbari climatice asemenea unei religii in care adevarul este fabricat de politicieni sub diferite pretexte, pretinzandu-ni-se taxe pe mediu, care vor merge in buzunarele unor indivizi dubiosi.

Romania nici macar nu figureaza in topul tarilor care au probleme in ceea ce priveste exploatarea si utilizarea resurselor naturale. Iar tarile care reprezinta „vinovatii" cei mai de seama nu participa la aceste restrictii idioate impuse de Protocolul de la Kyoto. Omul, sa fie clar acest lucru, este doar un cofactor la aceste schimbari climatice si nu este principalul si exclusivul „vinovat". Sau, ca sa citez parerea dlui prof. Iustinian Petrescu, decanul Facultatii de Stiinta Mediului din cadrul UBB Cluj-Napoca: „Nu se poate atribui factorului antropic, in curgerea naturala a acestui fenomen, un procent mai mare de 10-20%".

Un film documentar de 90 de minute difuzat anul trecut la TVR Cluj (realizat de subsemnatul) prezinta opinia a 20 de specialisti in stiinta mediului si stiinte agricole, care mentioneaza importanta deosebita a factorilor naturali care primeaza in fata celui antropic.

– Considerati ca este exagerat tratata in spatiul public aceasta teorie?

– Minciunile promovate in media sunt exagerate si se manifesta o mare dezinformare la care este supus publicul… un public care, fiind lipsit de cunostinte in limba engleza, timp liber sau nu are preocupari in domeniul calculatoarelor este practic obligat sa accepte tot ceea ce i se spune, deoarece nu are cum sa verifice informatia. Eu am avut aceasta posibilitate pentru ca stiu ce se intampla atat in ceea ce priveste evolutia climatului in perioada imediat urmatoare, cat si cea a factorului politic, care ia decizii in acest domeniu si stiu ce manevre vor face politicienii pentru a-si atinge scopurile.

Omul este doar un cofactor la aceste schimbari climatice si nu este principalul si exclusivul „vinovat"
Cristi Muresanu, jurnalist clujean

Soarele este responsabil de variatiile climei

– Adevarul: Uitandu-ma pe cartea dvs, „Schimbarile climatice abrupte si factorii generatori", inteleg ca sustineti varianta conform careia factorii naturali sunt mai responsabili de schimbarile climatice decat factorul antropic. Argumentati pe scurt aceasta varianta…

– Cristi Muresanu: Viziunea mea despre mediu se bazeaza de fapt pe aceea a oamenilor de stiinta acreditati, ale caror opinii au fost prezentate in aceasta lucrare, mai ales editia a treia, care in prezent este aproape epuizata si nu mai poate fi gasita decat la biblioteci. In aceasta sunt publicate interviuri realizate cu cercetatori de talie internationala, care mi-au oferit informatii viabile. Concluziile lor sunt urmatoarele (citez un fragment din interviul realizat pe e-mail cu climatologul Tim Ball):

Primul factor generator, situat deasupra tuturor celorlalti, este Soarele. Acesta e responsabil de o tripla influenta asupra climei. Dar expertii U.N./I.P.C.C./U.N.E.P. iau in calcul un singur aspect, si anume variatii de natura electromagnetica (precum caldura si lumina). In realitate, variabilitatea cea mai mare este determinata de modificari ale miscarii Soarelui, orbitele si inclinarea axelor planetelor sistemului solar, miscarea de precesie, toate acestea concretizandu-se intr-o influenta numita efectul Milankovici.

Aceste modificari determina variatia temperaturii terestre in proportie de cel putin 75%. Exista si modele climatice care au introdus aceste efecte in simularile computerizate, dar ele nu sunt acceptate de I.P.C.C. Si nu sunt incluse in lista celor pe baza carora se stabilesc politicile globale. Andrew Weaver, autor principal al capitolului dedicat modelelor climatice din rapoartele I.P.C.C., mi-a spus ca schimbarile erau mult prea mici pentru a fi asociate unui studiu pe termen scurt, dar modelele pot „realiza" predictii pe 100 de ani
in avans.

Al doilea factor generator, pe lista celor mai importanti, il reprezinta gazele cu efect de sera, dar actiunea acestora este incorect explicata sau virtual ignorata, mai ales in ceea ce priveste vaporii de apa. Aceasta neintelegere se datoreaza imposibilitatii de a simula corect rolul norilor asupra climei. Cu toate ca vaporii de apa reprezinta circa 95% din totalul gazelor cu efect de sera, I.P.C.C. se concentreaza doar asupra CO2, care exista in atmosfera in concentratie de 4%, din care probabil doar 0,4% se datoreaza contributiei industriei umane.

Acest fapt subliniaza inca o data natura politica a organizatiei I.P.C.C. Si agendei acesteia referitoare la schimbarile climatice globale, deoarece nicarieri nu s-a descoperit vreo dovada care sa sustina afirmatia ca CO2 determina cresterea temperaturii. Modificari mult mai importante ale atmosferei nu au fost introduse corect in modelele climatice.

Al treilea factor generator de schimbari climatice il reprezinta circulatia oceanica si sistemele climatice de tipul El Nino/La Nina.

Al patrulea factor generator de schimbari climatice este variabilitatea albedoului, adica a reflectivitatii suprafetelor in functie de culoarea si forma acestora.

Viziunea mea despre mediu se bazeaza de fapt pe aceea a oamenilor de stiinta acreditati, ale caror opinii au fost prezentate in aceasta lucrare.

Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul

spot_img

Ultimele știri