Piata produselor „eco“ autohtone va cunoaste in acest an o crestere de pana la 20 de milioane de euro. Zaharul ecologic, faina ecologica integrala, sau lactatele se numara printre cele mai cautate alimente organice din tara noastra.
Consumul actual de produse ecologice, in Romania, se situeaza, conform statisticilor, sub 1% din totalul alimentelor, in timp ce, in Europa Occidentala, media este de aproximativ 5%.
Romanii au inceput insa in ultimul timp sa prefere mancarea sanatoasa, dar si asa, in comparatie cu alte state europene, la noi consumul de hrana bio este redus. Zaharul ecologic, faina ecologica integrala, lactatele si dulciurile ecologice, sucurile bio sau mancarea pentru copii se numara, deocamdata, printre cele mai cautate alimente organice din tara noastra.
„In Romania se consuma destul de putine produse ecologice, aproximativ 0,5% din produsele bio cumparate facand parte din aceasta categorie in comparatie cu Germania, de exemplu”, a declarat, pentru NewsIn, Radu Panait directorul general al „Natura Land”, distribuitor de produse ecologice.
Produsele eco, mai scumpe in Romania
In 2008, a mai spus Radu Panait, piata produselor ecologice a atins o valoare de 15 milioane de euro, in crestere fata anul 2007, cand valoarea acesteia era aproximata la cinci milioane de euro.
In acest an, piata produselor ecologice va creste insa cu 33%, pana la 20 de milioane de euro, sustine directorul „Natura Land”, deoarece romanii dau semne ca sunt interesati mai mult de sanatatea lor, preferand mancarea organica. Problema pietei ecologice romanesti este insa destul de spinoasa, din cauza lipsei subventiilor pentru agricultura ecologica si, nu in ultimul rand, a lipsei procesatorilor ecologici.
„Materia prima este exportata, produsele bio fiind fabricate in strainatate, de unde se intorc mult mai scumpe”, a mai spus Panait.
Fara subventii
In Romania lipsesc subventiile pentru agricultura ecologica, cat si proiectele pentru accesarea fondurilor europene. Din aceste cauze, piata autohtona a produselor biologice se situeaza sub media europeana.