Multi dintre cetatenii Romaniei nu au aflat ca uraganele care au lovit Statele Unite, in ultima vreme, au fost atat de puternice din cauza schimbarilor climatice. La intrebarea daca schimbarile climatice sunt o problema grava, multi romani au raspuns "nu stiu". Europenii sunt foarte preocupati de schimbarile climatice. Multi romani insa nu stiu ce sa raspunda la intrebarile din domeniu.
Potrivit unui studiu comandat de Parlamentul European si de Comisia Europeana, aproape trei sferturi dintre romani spun ca incalzirea globala si schimbarile climatice reprezinta o problema grava a omenirii.
Totusi, dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, romanii au dat cele mai multe raspunsuri "nu stiu" la aceasta intrebare. Pe de alta parte, la nivel comunitar, trei sferturi din europeni au apreciat ca problema schimbarilor climatice si a incalzirii globale este una foarte grava.
Romanii si bulgarii, slab informati
Peste jumatate dintre romanii intervievati (56 la suta) au spus ca se considera slab informati cu privire la consecintele schimbarilor climatice. Lipsa de informatii a fost invocata de conationali si cand au fost intrebati despre modalitatile de combatere a schimbarilor climatice.
In aceeasi situatie se afla si vecinii nostri bulgari. Studiul arata ca 43 la suta din romani (fata de 61 la suta la nivel comunitar si 17 la suta din bulgari) considera ca au actionat personal pentru combaterea schimbarilor climatice. Cu toate acestea, exista si romani care nu stiu daca au luat parte la astfel de actiuni.
Majoritatea cetatenilor Uniunii Europene considera ca marile companii din sectorul industrial nu depun suficiente eforturi pentru combaterea schimbarilor climatice. In schimb, peste jumatate dintre romani, alaturi de o parte din cetatenii bulgari si irlandezi nu sunt de acord ca respectivele firme nu au facut demersurile necesare pentru contracararea incalzirii globale.
Guvernul nu se implica prea mult
Peste jumatate dintre romani spun ca Guvernul nu depune suficiente eforturi in lupta impotriva schimbarilor climatice.
In ceea ce priveste colectarea selectiva a deseurilor, numai 37 la suta din romani spun ca ei separa gunoiul in vederea reciclarii, fata de 76 la suta, cat reprezinta media europeana.
Pe de alta parte, peste jumatate dintre romanii intervievati declara ca au redus consumul de energie in locuintele lor. Din acest punct de vedere, romanii se situeaza la acelasi nivel cu media europeana.
Foarte putini romani (7 procente) s-au aratat dispusi sa reduca folosirea masinii personale. Cu toate acestea, mult mai multi romani fata de ceilalti cetateni europeni au spus ca deja au ales sa circule cu un mijloc de transport care nu afecteaza mediul inconjurator. Aproape trei sferturi dintre romani considera ca este de datoria lor sa protejeze mediul inconjurator.
Lipsa de informatii, principalul motiv pentru lipsa de actiune
Intrebati daca biocombustibilii sunt o alternativa la reducerea gazelor cu efect de sera, 23 la suta din romani nu au stiut ce sa raspunda.
In Romania, 33 la suta din cei intervievati nu stiu daca dioxidul de carbon are vreun efect asupra incalzirii globale. Romanii reprezinta cei mai multi europeni care raspund "nu stiu" la intrebarea daca gravitatea incalzirii globale este exagerata sau nu.
Romanii sunt cei mai numerosi europeni care au raspuns "nu stiu" la intrebarea daca tinta impusa de UE cu privire la reducerea emisiilor de CO2 este prea ambitioasa.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul