Piata romaneasca a spalatoriei ecologice e in plina expansiune, spun patronii din domeniu. De la zi la zi, romanii isi modifica obiceiul invechit de a-si spala hainele acasa si apeleaza la serviciile spalatoriilor, care le garanteaza pastrarea calitatii hainelor.
Insa, chiar daca ar vrea sa-si curete hainele in mod ecologic, romanii nu ar avea unde pentru ca locurile unde se spala ecologic sunt foarte putine. In Bucuresti exista doar zece astfel de locuri "ecologice". Conceptul de „spalatorie ecologica" a aparut in Romania in urma cu cativa ani, ca urmare a lansarii aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Patronii de spalatorii ecologice spun ca fac cu greu fata afluxului de clienti, care uneori sunt si cate 200 pe zi.
In schimb, ei se lauda ca lucrurile spalate nu provoaca alergii si procesul tehnologic e suta la suta ecologic, intrucat toate utilajele si detergentii sunt ecologice, de import. Aceste spalatorii folosesc utilaje care filtreaza apa si nu afecteaza mediul ambiant, iar calitatea culorilor hainelor ramane neschimbata. In plus, detergentii folositi sunt si ei „eco", in sensul ca au un continut redus de clor.
Masinile automate, aduse din import
Pentru ca pe piata romaneasca a electrocasnicelor nu se vand masini ecologice, patronii acestor spalatorii sunt nevoiti sa le aduca din alte tari ale Uniunii Europene. „Folosim masini de spalat importate din Suedia, Norvegia si Germania", spune Andrei Bogdan, de la spalatoria A&B Andrei Consult. Acesta adauga ca masinile ecologice folosesc mai putin curent si spala o cantitate mai mare de rufe.
Detergentii lichizi, adusi de la italieni
Nici la capitolul detergenti „eco" nu stam mai bine. Pe piata romaneasca exista numai detergenti compactati, folositi de mai toata lumea. "Detergentii lichizi de calitate ii aducem din Germania si Italia", mai spune Andrei Bogdan. Acesta adauga ca in sectorul spalatoriei se mai folosesc si detergenti de la marile firme importatoare de detergenti profesionali, care au departamente de fabricare si pentru publicul casnic de pe piata romaneasca. Curatatoriile care vor sa dea calitate folosesc detergenti importati special din Germania si Italia.
Hainele de piele, cel mai dificil de curatat
Dupa cum spun patronii de spalatorii, deschiderea unei astfel de afaceri are nevoie de o investitie intre 60.000 si 100.000 euro. In sectorul spalatoriei se folosesc detergenti de la marile firme importatoare de detergenti profesionali, care au departamente de fabricare si pentru publicul casnic de pe piata romaneasca, precum si detergenti importanti special din Germania si Italia pentru curatatorii – spalatorii.
Unul dintre cele mai dificile sectoare ale unei spalatorii e cel al curatatoriei uscate („dry clean"), unde se folosesc substante ce nu permit modificarea texturilor articolelor procesate in curatatorii. Insa de departe, spun specialistii, partea cea mai dificila dintr-o spalatorie e curatarea hainelor si a articolelor din piele naturala. „Noi oferim acest serviciu numai clientilor ce-si asuma riscurile ce pot surveni in cadrul procesului de curatare. Clientii nostri sunt informati de cand aduc hainele de piele ca acestea pot fi decolorate, intarite, pot suferi modificari de forma si dimensiune", precizeaza Andrei Bogdan.
La fel de dificile sunt si hainele sintetice, ati vazut unele geci zici ca sunt din cauciuc, materiale sintetice care au multe riscuri. Specialistii spun ca spalatul rufelor la o curatatorie inseamna un consum mult mai redus de energie, de detergent si apa. „O masina de spalat nu stie ca ati bagat doar doi ciorapi la spalat sau o cuva plina. Pentru o spalare, ea consuma acelasi nivel de apa si detergent", spune Miron Dobrescu de la Blueclean. Acesta adauga ca numarul de clienti pe luna depaseste 700.
Unii patroni spun insa ca pentru spalatoriile ecologice trebuie folosite produse profesioniste. „Folosim o gama foarte mare de produse, de la detergenti, percloretilene, boostere pentru scos pete, balsamuri profesionale pentru ca sunt mai bune si sunt livrate centralizat de furnizori.Nu cred ca este o diferenta foarte mare intre cele din comert si cele profesionale, poate doar faptul ca sunt ambalate in cantitati mai mari si, prin urmare, costul pe kg este mai mic", spune Ionut Ciocodeica, de la Bravoclean. Acesta adauga ca, spre deosebire de rufele spalate pentru persoane juridice, cele pentru persoanele fizice sunt mult mai scumpe, pretul fiind de cateva ori mai mare.
Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul