Pana la anularea deciziei Comisiei Europene trebuie sa ne conformam si sa reducem emisiile cu 20%.Comisia Europeana a aprobat, in octombrie, pentru Romania, o cota de 75,9 milioane tone de emisii de dioxid de carbon pentru intervalul 2008-2012, mai putin cu 20,7 la suta fata de solicitarea Bucurestiului. Asta a facut ca Romania sa se alature altor sapte state care au dat in judecata CE pentru programul impus de reducere a poluarii. Comisia Europeana nu a primit insa nicio instiintare oficiala in aceasta privinta.
"Deocamdata nu avem o analiza cantitativa a efectelor acestei masuri. Atunci cand am facut planul
ne-am bazat pe calcule concrete ale operatorilor industriali care au fost centralizate la Ministerul Mediului, incat planul se sustine. Comisia nu are dreptul sa impuna noi cifre, ci doar sa accepte sau sa respinga un plan. Deocamdata studiem jurisprudenta si speram ca, la finele lui 2008, sa avem o decizie", a declarat Adrian Ciocanea, seful Departamentului de Afaceri Europene.
La jumatatea protocolului
"Romania are un angajament fata de Protocolul de la Kyoto, si nu fata de Comisie. Fata de termenii Protocolului de la Kyoto ne situam undeva la 48% din limita emisiilor. Si trebuie sa ne aparam acest potential de emisii. Sa luam in calcul faptul ca multe unitati industriale s-au inchis si ca multe ramuri se vor dezvolta de acum inainte. Trebuie sa privim lucrurile in raport cu propriile interese", a mai spus Ciocanea.
Interventia CE creste pretul carbonului
Analizele de piata arata ca pretul carbonului in al doilea semestru al anului 2007 a crescut cu circa 13 euro, dupa interventia Comisiei Europene in 10 planuri nationale de alocare pentru perioada a II-a de tranzactionare, scazand plafoanele alocate, ceea ce a condus la un deficit de piata pentru aceasta perioada.
Comisia Europeana intentioneaza sa taie 30% din NAP-ul Poloniei.
Anuntul Slovaciei ca va da in judecata Comisia pentru decizia luata referitor la planul national de alocare al acestei tari, precum si intentia Germaniei de a face acelasi lucru, au condus la o crestere a increderii in piata. Adrian Ciocanea sustine ca planul de alocare a certificatelor de CO2 putea fi admis sau respins de catre Comisia Europeana, dar aceasta nu are dreptul sa impuna noi cifre dupa acceptarea lui.
UE doreste respectarea Protocolului de la Kyoto
Comisia Europeana a aprobat, in octombrie, pentru Romania o cota de 75,9 milioane tone de emisii de dioxid de carbon pentru intervalul 2008-2012, mai putin cu 20,7 la suta fata de solicitarea Bucurestiului.
In cazul Bulgariei, reducerea a fost de 34,7 la suta. La sfarsitul lui 2007, si Bulgaria a decis sa conteste la Curtea Europeana de Justitie decizia Comisiei Europene in ceea ce priveste planurile de alocare a emisiilor de gaze cu efect de sera.
Hotararile Comisiei Europene se bazeaza pe analiza planurilor nationale de alocare de certificate de emisii de dioxid de carbon propuse de cele doua tari pentru 2007 si pentru perioada 2008-2012, in cadrul schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera a UE.
Criteriile de evaluare urmaresc sa garanteze ca planurile de alocare sunt compatibile cu posibilitatea indeplinirii de catre UE si statele membre a angajamentelor asumate la Kyoto.
Nu se stie care va fi impactul asupra economiei
Specialistii de la Institutul de Studii si Proiectari Energetice spun ca Romania nu are alta solutie decat sa respecte metodologia impusa de Bruxelles privind reducerea cotelor de poluare. "Vom sti cu exactitate care e impactul asupra economiei dupa ce vom vedea care sunt concluziile studiului aflat in lucru la Ministerul Economiei", a declarat Carmencita Constantin. Acesta a adaugat ca Romania isi poate amana reducerea cotelor de poluare pana la finalizarea procesului cu Comisia Europeana.
Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul