Adevarul: Rezervistii din India, chemati la arme pentru protectia tigrilor

Unul dintre simbolurile traditionale ale Indiei, respectiv tigrul, se afla intr-un mare pericol, riscul de extinctie fiind mai prezent ca niciodata. Din acest motiv, guvernul indian, in frunte cu premierul Manmohan Singh, incearca sa puna in practica cele mai inedite metode de salvare a acestuia.

Un studiu realizat de Wildlife Institute of India, prezentat recent la reuniunea Consiliului pentru Flora si Fauna salbatica Indiana (al carui presedinte este tocmai premierul Manmohan Singh), arata ca, in rezervatiile din aceasta tara, numarul tigrilor a scazut dramatic in ultimii ani. In prezent, se estimeaza ca nu exista mai mult de 1.500 de exemplare, fata de 3.600, cat fusesera recensate acum cinci ani.

Acum un secol, in aceleasi zone existau peste 100.000 de tigri, mai arata studiul. Printre principalele cauze ale acestui declin nemaiintalnit se afla vanatoarea si contrabanda excesive, precum si reducerea habitatului frumoaselor feline, afectat din ce in ce mai mult de activitatea umana.

Pentru a veni in ajutorul acestora, prim-ministrul Manmohan Singh a propus infiintarea unor echipe de paznici, alcatuite din fosti militari. Acestia ar urma sa patruleze prin rezervatiile de tigri in incercarea de a zadarnici orice actiune de braconaj. Mai mult, inaltul oficial indian a mai propus infiintarea unui "birou de prevenire a infractiunilor", care sa fie condus de responsabili ai politiei.

Pro si contra rezervisti

Nu toti cei implicati in aceste demersuri sunt insa de acord cu masurile propuse de premier. Spre exemplu, Belinda Wright, director al Wildlife Protection Society of India, este sceptica in privinta eficientei rezer¬vistilor.

"Acestia vor sa se bucure mai mult de pensie, decat sa faca pe detectivii prin rezervatiile de tigri", sustine ea. "Cu toate acestea, este un real progres faptul ca insusi prim-ministrul se implica personal in problema sal¬varii populatiei de tigri, ceea ce arata ca situatia a devenit chiar tragica", a mai spus Wright.

Intr-adevar, si alti cercetatori considera ca tigrii ar putea disparea complet din fauna planetei in doar cateva decenii. In afara de distrugerea habitatului, ei mai sunt amenintati cu extinctia si din cauza faptului ca sunt considerati adevarate "farmacii ambulante", precum in medicina traditionala chineza, ceea ce mentine un procent ridicat de animale ucise anual.

Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri