Adevarul: Revolutie ecologica a primarilor americani

Orasul Seattle a dat tonul pentru punerea in practica, neoficiala, a prevederilor Protocolului de la Kyoto. Edilii a sute de orase americane acuza administratia de la Washington de imobilism in fata problemei stringente a incalzirii globale si au decis sa respecte protocolul de la Kyoto

Fiind constienti de faptul ca schimbarile climatice care ravasesc deja planeta pot ajunge la un punct de unde sa nu mai existe cale de intoarcere si acuzand guvernul american ca nu actioneaza deloc in acest sens, mai multi primari americani s-au angajat sa reduca emisiile de gaz cu efect de sera in propriile orase.

Revolutia ecologica a primarilor a fost initiata de Greg Nickels, edilul orasului Seattle, din statul Washington. La propunerea acestuia, sute de primari, reprezentand cel putin 44 de milioane de americani, au semnat "U.S. Mayors Climate Protection Agreement" ("Acordul primarilor americani pentru protectia climatului"), prin care isi asuma misiunea de a reduce emisiile de gaz cu efect de sera in orasele pe care le pastoresc.

Printre acestea se afla metropole precum Los Angeles, Chicago, ori regiunea Marilor Lacuri si Coasta de Vest. La "grupul revolutionarilor" s-au alaturat simple comunitati interesate si preocupate de problemele climatice la nivel mondial, care pot avea un impact asupra propriului teritoriu. De exemplu, in Florida, peste zece orase de pe coasta, amenintate cu distrugerea din cauza furtunilor din ce in ce mai violente, au semnat acordul.

Continutul planurilor de actiune, precum si concretizarea acestora difera in functie de orase si de zone, dar ele au cateva puncte de interes urban general: ameliorarea sistemelor de transport in comun, incurajarea folosirii automobilelor ecologice, prin taxe mai mici pentru acestea, amenajarea mai multor culoare pentru biciclisti, adoptarea unor tehnologii "verzi" pentru producerea energiei electrice.

Seattle, primul "revolutionar"

Greg Nickels si primaria pe care o conduce au dat tonul schimbarilor ecologice in orasul Seattle. Astfel, au fost reduse emisiile de carbon rezultate din activitatile municipale pana la mai putin de 60% fata de 1990, prin inlocuirea mai multor vehicule municipale "obisnuite" cu unele hibride.

Greg Nickels le-a propus proprietarilor de automobile sa recurga mai mult la transportul in comun. In plus, a declarat ca este gata sa instituie o taxa pentru stationarea masinilor particulare. De asemenea, s-a angajat sa creeze culoare suplimentare pentru biciclisti si sa largeasca trotuarele, pentru un trafic pietonal mai fluid.
Printre alte orase mari care au aderat la "acordul primarilor" se numara si Portland (Oregon), care are mari ambitii ecologice.

Portland, alt "revolutionar" de baza

De fapt, inca din 1993 si-a pus in practica un plan pentru combaterea efectelor incalzirii climatice. In prezent, are ca obiectiv ca, pana in 2010, sa-si reduca emisiile de gaz cu cel putin 10% fata de anul 1990. La fel, Portland si-a marit parcul auto al transportului in comun cu peste 50% in ultimii zece ani si a dat in folosinta o linie de tramvai usor.

Angajatii municipali primesc abonamente lunare gratuite sau beneficiaza de parcari fara plata daca isi achizitioneaza masini hibride. Orasul beneficiaza deja de 430 km de piste pentru biciclisti si spera sa dubleze lungimea acestora in urmatorii zece ani.

Alti primari ai unor mari orase care pun in practica Protocolul de la Kyoto sunt cei din Salt Lake City (Utah), Saint Paul (Minnesota) si Austin (Texas), unde fie becurile normale au fost inlocuite cu cele compacte fluorescente, fie masinile transportului in comun au fost dotate cu motoare care functioneaza pe baza de gaz natural comprimat, fie se recurge tot mai mult la energia eoliana.

Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri