Licitatia pentru construirea gropii de gunoi ecologice se va relua. Dupa schimbarea a trei surse de finantare si esuarea primei licitatii, construirea deponeului se amana din nou.
Consiliul Judetean Timis (CJT) a anuntat, ieri, ca licitatia pentru deponeul de la Ghizela se reia pentru ca firmele participante nu au indeplinit conditiile cerute de proiect. In cursa au fost inscrise sapte firme, doua din Romania si cinci straine. Comisia care trebuia sa desemneze castigatorul si specialisti veniti de la Ministerul Mediului au considerat ca niciuna dintre firmele participate nu indeplineste conditiile pentru a construi deponeul.
„Au fost neconcordante intre ceea ce s-a cerut si ce s-a oferit. Nu ne permitem nicio fisura in intregul procedeu pentru ca orice urma de indoiala ar crea multe probleme”, a spus presedintele CJT, Constantin Ostaficiuc. Repetarea licitatiei inseamna reluarea intregului procedeu si atrage dupa sine intarzieri de cel putin doua luni. Amanarea lucrarilor se poate prelungi si daca licitatia va fi contestata.
Gunoiul umbla la buget
Primaria municipiului Timisoara, orasul care produce cea mai mare cantitate de deseuri din judet, a reactionat imediat la amanarea licitatiei. Viceprimarul responsabil de problema deseurilor, Sorin Grindeanu, a trimis o scrisoare deschisa presedintelui CJT in care cere un raspuns privind viitorul deponeului, pentru ca solutiile gasite acum la nivelul Timisoarei sunt provizorii si pot fi mentinute cel tarziu pana la sfarsitul acestui an.
„Asteptam un raspuns de la CJT in urmatoarea saptamana, inainte de discutarea bugetului pentru a sti daca va trebui sa rezolvam problema pe cont propriu”, a spus Sorin Grindeanu. Intarzierile de la deponeu pot afecta si alte localitati din Timis. Unele au termen de inchidere a gropilor de gunoi jumatatea acestui an, iar altele, inceputul anului viitor. „Trebuie gasite solutii si pentru aceste localitati, pentru ca altfel ajungem in situatia de a nu mai avea ce sa facem cu deseurile”, a spus consilierul judetean Leontin De Maio.
Firme straine,lucrari romanesti
Una dintre cele doua firme romanesti participante la licitatie este Izometal-Confort, al carei patron Georgica Cornu spune ca nu mai intelege nimic din aceasta licitatie, in conditiile in care a avut o oferta cu un milion de euro mai mica decat al doilea contracandidat. „Se pare ca se doresc obligatoriu firme straine care vin cu trei oameni si o secretara, iau 30 la suta din contract si dupa aceea dau lucrarile romanilor”, a spus Cornu. Acesta a declarat ca se va inscrie si la urmatoarea licitatie pentru deponeu si se va bate cu firmele straine pentru constructie.
Telenovela fara sfarsit
Constructia deponeului ecologic de la Ghizela se amana pentru a patra oara. Dupa ce s-au vehiculat mai multe locatii, solutia aleasa a fost Ghizela. Intre timp, s-au schimbat doua surse de finantare, iar cand au fost gasiti in sfarsit bani, a mai ramas de organizat doar licitatia, dar si aceasta a fost amanata.