La inceputul lunii mai, concentratia de CO2 din atmosfera Pamantului a atins valoarea de 387 parti per million (ppm), ceea ce reprezinta cel mai mare nivel din ultimii 650.000 de ani. Datele au fost furnizate de Observatorul Astronomic Mauna Loa, din Hawaii. Oamenii de stiinta spun ca aceasta valoare este cu 35% mai mare decat estimarile stiintifice prognozate si ca fenomenul se desfasoara mult mai rapid decat s-a presupus.
50% din emisii, absorbite de paduri
In conditiile in care CO2 este gazul cel mai incriminat in producerea efectului de sera, cercetatorii se tem ca schimbarile climatice se vor petrece si in continuare mai repede decat pot fi controlate de oameni.
Cresterea, din ultimul timp, a vitezei de acumulare a CO2 in atmosfera este confirmata si de datele analizate de Administratia Americana a Oceanelor si Atmosferei. Astfel, daca intre 1970-2000, aceasta crestere a fost de aproximativ 1,5 ppm pe an, dupa anul 2000 cresterea medie anuala a nivelului de CO2 in atmosfera a sarit la 2,1ppm.
Aceasta schimbare poate indica, in opinia oamenilor de stiinta, "pierderea capacitatilor naturale ale planetei Pamant de a absorbi emisiile tot mai mari de CO2".
Conform modelelor climatice de pana acum, aproximativ jumatate din aceste emisii urmau sa fie absorbite de padurile si oceanele Terei. Acum insa, masuratorile facute de Observatorul de la Mauna Loa, unul dintre cele mai credibile din lume, contrazic aceste modele. "Suntem martorii unui moment-cheie in schimbarea climei pe Pamant. Si vestile nu sunt deloc bune", a spus Robin Oakley, presedintele Greenpeace privind schimbarile climatice.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul