Adevarul: Reciclatorul casnic de resturi alimentare

In mod surprinzator, cele mai multe deseuri din gropile de gunoi sunt resturile alimentare si hartia, ambele substante biodegradabile. De altfel, statisticile arata ca aproape 50% din deseurile urbane sunt cele alimentare si de hartie, in conditiile in care hrana neconsumata pe care o aruncam este cel mai putin reciclat deseu.

Marea problema a gropilor de gunoi incarcate cu resturi alimentare si hartie este lipsa oxigenului, indispensabil in procesul de degradare. Din cauza exploziei populatiei si lipsei spatiului de depozitare a gunoiului, costurile preluarii deseurilor cresc ametitor. Acest lucru nu poate sa insemne decat taxe mai mari pentru toata lumea.

Deseurile alimentare sunt incalzite

Russ Cohn, un ex­pert a­­meri­­can in re­ciclarea dese­u­ri­lor, a plecat de la o idee mai veche pentru a inventa o solutie mai simpla pentru eliminarea deseurilor alimentare din gospodarie si transformarea lor in ingrasamant natural.

„Nature Mill" este un aparat casnic destinat sa preia si sa prelucreze deseurile alimentare pe care le aruncam zilnic. Aparatul functioneaza dupa un principiu relativ simplu. Resturile alimentare sunt depozitate in aparat, intr-o cantitate de maximum 55 de kilograme. Pentru cel mai eficient rezultat, e bine ca resturile sa intre in bucati mici.

Alimentele raman o vreme depozitate intr-o nisa incalzita la temperatura crescuta, pentru procesul de descompunere. Temperatura mare distruge mirosurile, germinatia semintelor sau agentii patogeni.

Descompunere fara miros

Materialul organic este apoi mutat, printr-o trapa, intr-o camera inferioara, unde deseurile continua sa se descompuna. In trecut, resturile in descompunere emanau un miros foarte neplacut, insa sistemul folosit de „Nature Mill" consuma deseurile mai rapid si fara mirosul specific. Acestea au un usor iz de paie ude sau de ciuperci.

Mirosul poate fi redus si mai mult, prin reechilibrarea chimica din interior, adaugand mici cantitati de drojdie de bere pentru reducerea aciditatii. O fanta ingusta lasa sa intre incontinuu aer proaspat in camera de descompunere, furnizand astfel oxigenul necesar.

Aparatul e mic si usor de depozitat in orice bucatarie, garaj sau spalatorie pentru administrarea eficienta a deseurilor alimentare. Cine nu are suficient spatiu il poate depozita afara, deoarece rezista la o eventuala ploaie. Singura problema este faptul ca are nevoie de energie, deci si de o priza.

La un interval de circa doua saptamani, un indicator luminos arata ca procesul de descompunere este gata, iar compartimentul inferior este pregatit de golire. Ingrasamantul rezultat este un amestec foarte bogat de fertilizatori, care pot fi folositi la plantele din ghiveci sau in gradina. Din cantitatea initiala de deseuri introduse in aparat, aproape 70 la suta vor fi disparut complet.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri