Adevarul: Punga de plastic, taxata cu 20 de bani

Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a supus dezbaterii publice un proiect de act normativ prin care propune introducerea unei taxe pentru pungile din material plastic.

„Eco-taxa" va avea valoarea de 0,2 lei si va fi platita de operatorii economici pentru fiecare punga de plastic introdusa pe piata.

Prin introducerea acestei taxe, autoritatile spera sa descurajeze practicile comerciantilor de a oferi gratuit acest tip de ambalaj. In acelasi timp, se doreste orientarea consumatorilor catre sacose din materiale biodegradabile.

De cealalta parte, operatorii economici spun ca procesul de inlocuire a pungilor de plastic cu cele de hartie presupune investitii prea mari.

Legea va incuraja productia de ambalaje biodegradabile

Utilizarea sacoselor din plastic va fi descurajata in scurt timp. Autoritatile vor sa stopeze poluarea apelor si a solului, deja imbacsite, cu astfel de produse.

Administratia Fondului pentru Mediu a propus un proiect de act normativ pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu.
Modificarile vizeaza si pungile din material plastic – obiecte care nu sunt biodegradabile.

Pretul sacoselor, la vedere

Prin acest proiect de act normativ se doreste introducerea unei taxe denumite „Eco-Taxa", in cuantum de 0,2 lei/bucata pentru pungile de tip sacosa confectionate din plastic. Costurile vor fi suportate de operatorii economici care introduc pe piata astfel de ambalaje, potrivit autoritatilor de mediu.

„Intentionam ca pana la sfarsitul anului 2008 sa aplicam aceast act normativ. Este stringent sa stopam o parte din poluare, indiferent de riscurile la care sunt expuse afacerile unora. Problema care deranjeaza cel mai tare este aceea ca noi cerem afisarea pretului acestor pungi din plastic la vedere.

Banii stransi pe Eco-Taxa intra in fondul de mediu si cu ei vor fi finantate proiecte de mediu", a declarat presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu, Mihai Toti.

Reactii pro si contra

Copiem din legislatia Europei, dar numai ce ne convine. La noi se introduce taxa, dar nu si facilitati. Pentru a inlocui pungile din plastic cu cele din hartie costurile sunt fantastice. De patru ori mai mari.

Mai mult, hartia provine din materialul lemnos, deci din padure. Pe de alta parte, cand cumperi carne sau branza, punga din hartie trebuie sa fie plastifiata. Asta implica alte costuri mari si nu stiu unde se va ajunge", a declarat presedintele Consiliului de Administratie Angst, Sorin Minea. Protejarea mediului este si in atentia lantului de hipermarketuri Auchan.

„Incercam sa ne aliniem si noi cerintelor UE. Investigam alternativa pungilor eco sau a celor fabricate din materiale reciclabile", a spus Mariana Dragan, responsabil comunicare Auchan.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri