Adevarul: Programul National de Reabilitare Termica: 100 de blocuri in patru ani

Birocratia si incompetenta autoritatilor locale au ingropat programul de reabilitare termica. Specialistii in domeniu afirma ca izolarea termica ar reduce factura la caldura cu cel putin 35 la suta. Legea prevede ca statul va acoperi 80% din cheltuieli. Programul include circa 83.000 de blocuri.

Fiecare proprietar de apartament trebuie sa scoata din buzunar pana in 1.500 de euro, daca doreste sa isi reabiliteze termic locuinta. In schimb, factura la intretinere va deveni mai mica cu pana la 50%, potrivit Secretarului de Stat de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si al Locuintei, Razvan Murgeanu.

Ordonanta de Urgenta privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, recent aprobata, prevede ca statul sa plateasca jumatate din chletuielile necesare reabilitarii unui apartament. Primariile vor contribui cu 30% din valoarea totala a costurilor, iar diferenta de 20 de procente va fi platita din buzunarul asociatiilor de proprietari.

In functie de fondurile de care dispun, autoritatile locale pot prelua partial sau integral cheltuielile care revin asociatiilor. In acest fel, locatarii ar putea sa fie scutiti de orice costuri pentru reabilitarea termica a propriilor apartamente.

Programul de reabilitare, din 2005

In programul de reabilitare termica intra toate locuintele construite dupa proiecte elaborate in perioda 1950-1990, in total circa 83.000. Suma totala necesara pentru reabilitare este de aproximativ 11 miliarde de euro.

Conceptul de reabilitare termica a cladirilor a aparut ca efect al crizei energetice. Romanii au auzit prima oara de ea prin 2002, cand printr-o Ordonanta de Urgenta devenita ulterior lege, s-au instituit masuri speciale menite sa impiedice risipirea energiei. Programul National de Reabilitare Termica a inceput din 2005.

Pentru ca era ineficienta, legea de reabilitare a blocurilor construite intre anii 1950-1990 a fost amendata de mai multe ori. Fiecare guvern s-a simtit dator si inspirat si, uzand de ordonante, a modificat legislatia incercand sa “inlature blocajul”.

Obstacole in calea programului

Presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania, doctorul inginer Cerna Mladin, crede ca programul de reabilitare termica a fost ineficient de-a lungul anilor din cauza autoritatilor locale care, de cele mai multe ori, nu au avut oameni pregatiti in acest domeniu.

In unele orase, precizeaza Mladin, numai organizarea unei licitatiei dura patru luni. “Autoritatile locale nu cunosc cadrul legal, nu cer certificatul de performanta energetica penru o cladire, care este prevazut in noua legislatie in domeniu… pur si simplu nu se misca”, adauga aceasta.

“Circa 60% din blocurile existente cu 2,4 milioane de apartamente necesita reabilitari urgente. Inca nu s-au facut eforturi pentru ca oamenii saraci si autoritatile locale sa poata demara aceste programe pe scara larga”, a declarat Jean Constantinescu, presedinte al Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie.

Romanii, risipitori in materie de energie

Romanii ar trebui sa profite de pe urma Programului National de Reabilitare Energetica, considera doctorul inginer Mladin, pentru ca nicaieri in lume nu mai sunt investiti bani publici, in proportie de 80%, in proprietatea privata. “Pana la urma, nimeni nu-ti ofera nimic gratis”, precizeaza Murgeanu.

Cu toate ca programul isi propune convingerea a cat mai multor locatari sa-si eficientizeze consumul de energie in casa, romanii nu au inca o cultura a responsabilitatii consumului scazut de energie, este de parere Mladin. “Chiar daca isi vor reabilita termic apartamentele, oamenii tot vor fi niste risipitori in materie de energie”, a adaugat aceasta.

Panouri solare sau mansarde

Daca o asociatie de proprietari accepta mansardarea blocului, ceea ce pierde cu adevarat este oportunitatea de a instala panouri fotovoltaice pe terasa imobilului. Panourile ar putea asigura prepararea apei calde menajere cu ajutorul energiei solare. Acestea functioneaza inclusiv iarna si, desi presupun economie de energie, par sa fie uitate de proiectanti pentru ca, prin plasarea lor pe acoperis, mansardarea devine imposibila.

Cum iti iei certificatul de audit energetic

Pentru a incepe lucrarile de reabilitare este necesar un certificat de audit energetic. Potrivit unei companii de consiliere in proiectare, acesta trebuie sa contina date despre starea termica si energetica a cladirii si a instalatiilor, precum si informatii despre utilizarea eficienta a casei, ca urmare a aplicarii unor solutii de reabilitare si modernizare energetica.

Cerere la primarie

Primul pas pentru intocmirea certificatului energetic este completarea unei cereri-tip la Directia de Urbanism si Amenajarea Teritoriului din cadrul primariei de unde fiecare proprietar face parte. In cerere se vor mentiona caracteristici ale constructiei, printre care suprafata totala a pardoselii spatiului incalzit sau principala sursa de incalzire.

Pentru pasul urmator, proprietarul trebuie sa gaseasca un auditor energetic care are rolul de a face expertiza tehnica a cladirii. Acesta presupune, printre altele, masurarea suprafetelor cladirii, controlul anvelopei cladirii si confruntarea facturilor la utilitati.

Secretul unei case ieftine, din punctul de vedere al utilizarii

Reabilitarea presupune decopertarea cladirii si anveloparea ei intr-un strat termoizolant, inlocuirea tamplariei clasice cu ferestre tip termopan si refacerea hidroizolatiei terasei si a subsolului. Dupa reabilitare, locatarii fac economii de peste 30% din costurile cu factura la intretinere, iar in functie de numarul de camere, reabilitarea unui bloc i-ar costa pe proprietari intre 1.000 si 3.000 de euro de apartament, uneori chiar mai mult.

Beneficiile reabilitarii constau in cresterea performantei energetice a blocurilor de locuit, reducerea pierderilor de caldura si, implicit, reducerea costurilor aferente (plata caldurii). In momentul de fata o buna parte (cel putin 30% ) din energia termica pe care locatarii o platesc se pierde. Modernizarea blocurilor are ca rezultat si un aspect urbanistic placut, precum si cresterea gradului de confort.

Costuri

Pretul pentru eliberarea unui certificat energetic variaza in functie de suprafata cladirii, intre unu si patru euro pentru metrul patrat. Administratorul cladirii este singurul caruia i se va elibera certificatul energetic pentru toata scara.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri