Adevarul: Praful din Bucuresti, iar peste limitele normale

Cantitatea de praf din Capitala a depasit valorile minime admise de norme. Depasirea constanta a limitelor admise de pulberi in suspensie poate avea urmari grave asupra sanatatii bucurestenilor.

Lucrarile la drumurile Capitalei contribuie la poluarea atmosferei cu pulberi in suspensie

Praful este una dintre marile probleme de poluare la nivelul Bucurestiului. Santierele de constructii, lucrarile la drumuri si aglomerarile din trafic polueaza constant Capitala cu pulberi in suspensie.

Contactul zilnic cu praful din oras poate avea urmari grave asupra sanatatii umane. Acesta poate provoca astm, probleme vasculare, cancer pulmonar si chiar moarte prematura.

Cantitatile de pulberi in suspensie PM10 (al caror diametru este mai mare sau egal cu zece micrometri) au depasit valorile minime zilnice pentru protectia sanatatii, potrivit unui raport pentru luna martie al Agentiei pentru Protectia Mediului Bucuresti (APMB).

Conform documentului, valorile medii inregistrate in luna martie a acestui an s-au situat intre 24 micrograme/metru cub in Balotesti si 51 micrograme/metru cub in perimetrul Cercului Militar, in conditiile in care media admisa este de 50 micrograme/metru cub.

In vara anului trecut a intrat in vigoare o noua directiva privind calitatea aerului. Aceasta stabileste tinte ambitioase pentru ameliorarea starii de sanatate a cetatenilor si a calitatii mediului pana in 2020. Depasirile limitelor admise de pulberi in suspensie atrag sanctiuni din partea oficialilor Uniunii Europene.

Dioxidul de azot a depasit limita

Potrivit raportului APMB, unul dintre poluantii la care se inregistreaza depasiri frecvente ale valorilor-limita este dioxidul de azot (NO2), de asemenea nociv pentru sanatate.

Institutia de control a calitatii aerului opereaza o retea de monitorizare la nivelul Capitalei, formata din opt statii. De asemenea, cetatenii Bucurestiului interesati de calitatea aerului pe care il respira pot afla date de pe panourile de informare instalate in Piata Sergiu Celibidache, Piata Obor si Piata Universitatii.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri