Adevarul: Poluarea cu praf, in vizorul oficialilor UE

Executivul european a adresat o scrisoare catre 23 de state membre, solicitand informatii referitoare la masurile luate impotriva poluarii aerului cu praf.

Comisia Europeana a solicitat statelor membre UE – cu exceptia Irlandei, Luxemburgului, Romaniei si Bulgariei – date cu privire la masurile luate impotriva poluarii cu particule PM10. CE a trimis notificari pentru 23 de state membre care au inregistrat depasiri ale limitelor PM10 in 2006, raportat la standardele de calitate a aerului impuse de UE.

Irlanda si Luxemburg nu au inregistrat astfel de depasiri. Romania si Bulgaria, in schimb, nu sunt vizate anul acesta, deoarece au devenit state membre de la 1 ianuarie 2007. Cele 23 de state vor trebui sa raspunda solicitarii venite de la Bruxelles pana la 30 septembrie 2008 si sa ofere informatii suplimentare in legatura cu etapele parcurse in acest sens.

Statele membre pot solicita extinderea termenului de aplicare pana la 31 octombrie 2008. Daca pana la aceasta data, tarile notificate nu vor trimite informatiile cerute de CE, ele risca declansarea procedurii de infringement.

Praful din aer poate provoca astm si cancer

Comisia a actionat in acest mod ca urmare a intrarii in vigoare a noii directive privind calitatea aerului, de la 11 iunie 2008.

Directiva stabileste tinte ambitioase pentru ameliorarea starii de sanatate a cetatenilor si a calitatii mediului pana in 2020. Specialistii considera ca poluarea cu pulberi in suspensie, PM10 (al caror diametru este mai mare sau egal cu 10 micrometri) este foarte periculoasa pentru sanatatea umana.

Aceasta poate provoca astm, probleme vasculare, cancer pulmonar si moarte prematura. Particulele PM10 provin din industrie, din constructii si din trafic. Potrivit estimarilor, aproximativ 40 la suta din zonele UE nu corespund standardelor europene in ceea ce priveste PM10.

Capitala Romaniei este extrem de poluata cu particule fine

Romania nu sta mai bine la capitolul poluare cu pulberi in suspensie. Numai in Bucuresti nivelul mediu anual al PM10 se situeaza la aproximativ 56,9 micrograme, in conditiile in care ar trebui sa se limiteze la 40 micrograme.

Gabriel Ciuiu, sef serviciu Monitorizare, Sinteza si Coordonare in cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului Bucuresti, spune ca cele mai mari depasiri ale nivelului maxim admis se inregistreaza in punctele de monitorizare a calitatii aerului (Mihai Bravu, Cercul National Militar sau Drumul Taberei).

In Bucuresti poluarea cu pulberi in suspensie provine de la santierele de constructii, de la lucrarile la drumuri sau de la aglomerarile in trafic.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Ultimele știri