Adevarul: Poluare masiva cu plumb si zinc

In municipiul Baia Mare, atat solul cat si apa contin mai mult plumb decat limitele maxime admise. Nordul tarii e cufundat in metale grele, iar poluarea solului poate afecta grav sanatatea copiilor.

Testele de mediu comandate de "Adevarul Verde" au scos la iveala un crud adevar: solurile tarii sunt pline de substante toxice pe baza de plumb, zinc sau cadmiu. Implicatiile poluarii solului sunt foarte grave, mai ales in ceea ce priveste sanatatea copiilor cu varste cuprinse intre unu si sapte ani. In Satu Mare, de pilda, concentratiile sunt cel putin duble fata de limita admisa.

Determinarile efectuate pe probele de apa si sol prelevate din centrul orasului Satu Mare, mai precis Piata dr Vasile Lucaciu si strazile adiacente, arata de patru ori mai mult plumb si de doua ori mai mult zinc decat limita admisa de normele internationale. Astfel, compusii toxici de plumb reprezinta 85,2 mg din fiecare kilogram de sol, cand maximul admis ar fi de numai 20 mg/kg. Zincul, de asemenea, a fost gasit in proportie de 220 mg/kg, cand limita este de 100 mg/kg.

Aerul si apa sunt acceptabile

Tot la Satu Mare, valorile noxelor din apa sau aer nu au depasit limitele admise la niciunul dintre parametrii masurati. S-au masurat fenolii, plumbul si amoniul din ape, singura valoare mai "maricica" fiind cea de plumb, care a inregistrat 4 μg la fiecare litru de apa (ceea ce reprezinta aproape jumatate din valoarea maxima de 10 μg/l). Pentru aer s-au determinat cantitatile de dioxid de sulf, dioxid de azot, monoxid de carbon, pulberi in suspensie si hidrogen sulfurat, dar nicaieri nu s-au depasit valorile maxim admise, cifrele reale fiind de zeci de ori mai mici decat limitele.

La Baia Mare, plumb si in sol, si in apa

Cifrele poluarii cu plumb inregistrate la Baia Mare sunt chiar mai ingrijoratoare. In sol sunt 129,8 mg pe kilogram (in loc de 20), iar in apa sunt 12 μg/l (in loc de 10). La asa grad de poluare e chiar de mirare ca nu sunt toti copiii bolnavi.

Conform unui studiu efectuat in anul 2000 de Institutul de Sanatate Publica Bucuresti, care a analizat efectele poluarii cu plumb provenit din traficul auto si din noxele eliberate in atmosfera de sursele de incalzire centrala, 57% din copiii carora li s-au facut analize au prezentat valori ale plumbemiei mai mari decat valorile recomandate ca limite de siguranta. Si asta acum sapte ani! Dupa cum spuneam intr-un articol anterior, intoxicatiile cu plumb provoaca, in timp relativ scurt, probleme cerebrale (ce duc pana la grave intarzieri mintale), precum si pietre la rinichi, boli hepatice, scaderea auzului si a vederii.

Poluarea solului se regaseste in legumele si fructele ce cresc pe solul poluat, testele efectuate pe alimente de origine vegetala din mai multe judete identificand cantitati mari de metale cu potential toxic (plumb, cupru si zinc) in rosii, cartofi, castraveti, ardei si vinete, dar si in capsuni, zmeura si mere. Aerul din Baia Mare este, ce-i drept, mai curat, dar nu poate fi o consolare, decat pe termen scurt, pentru ca tendintele arata ca traficul rutier va deveni din ce in ce mai aglomerat in urmatorii zece ani.

In Zalau se doreste reducerea traficului

Articolul despre poluarea solului din Zalau a pus autoritatile locale si judetene salajene pe jar. Subprefectul Alexandru Vegh a cerut serviciilor cu atributii in domeniu sa-i prezinte o situatie si masurile care se impun.

Vegh ne-a cerut totusi un facsimil al rezultatului buletinului de analiza, pentru justificarea masurilor luate. Avand in vedere ca este un laborator privat, am dori sa vedem acest rezultat, s-a justificat subprefectul. "Astept un raport din partea institutiilor abilitate sa efectueze masuratori si vom actiona in consecinta", ne-a spus Vegh.

Primaria promite spatii verzi

Reprezentantii primariei ne-au declarat ca vor solicita Agentiei pentru Protectia Mediului identificarea surselor de poluare. "Avand in vedere ca exista suspiciunea poluarii de la traficul auto, primaria va proteja zona centrala prin diminuarea traficului auto si prin cresterea ca numar si suprafata a spatiilor verzi", ne-a transmis primarul municipiului Zalau, Radu Capalnasiu. Si centura ocolitoare este in curs de materializare, deocamdata fiind in derulare procesul de inlocuire a autobuzelor vechi, un numar de 17 mijloace de transport fiind deja schimbate. Reprezentantii primariei sustin insa ca poluarea nu este o problema pentru sanatatea zalauanilor, deoarece legumele si fructele care se comercializeaza in Zalau provin in marea lor majoritate din comunele invecinate.

Reporterul de la "Adevarul" a discutat insa cu unul din producatorii de legume din piata. Stefan Mikula ne-a declarat ca produce de vreo cinci ani legume. Acesta s-a declarat surprins de prezenta plumbului in sol. "Din 1974, de cand lucram la regia de transport local, ne-au promis ca fac o centura", ne-a spus suparat Mikula.

Unul din cei mai interesati sa se lamureasca toxicitatea solului din centrul Zalaului este seful Autoritatii de Sanatate Publica, medicul Dana Pop. Atat in interesul cetatenilor, dar si in interes particular. "Cultiv legume in gradina personala din spatele Prefecturii, locul masuratorilor efectuate de "Adevarul", de peste 40 de ani.

In urma articolului, astept si eu rezultatele oficiale", ne-a spus Pop. Aceasta sustine ca nu sunt cazuri de imbolnaviri inregistrate in spitale, care sa poata fi legate de poluarea cu metale grele. Rezultatele oficiale ale masuratorilor vor fi aduse la cunostinta populatiei, ne-a mai spus Pop.

Agentia de Mediu e de acord cu "Adevarul"

Reprezentnatii Agentiei de Mediu din judetul Salaj sunt de acord cu cele publicate in "Adevarul".
Dana Noje, purtator de cuvant al Agentiei de Mediu, ne-a declarat ca rezultatele publicate de noi sunt apropiate de monitorizarea institutiei, in special in zona centrala a municipiului, unde este traficul rutier mai intens. "Obiectia noastra este ca s-a generalizat la nivelul intregului oras", ne-a mai spus Noje.

Poluare la limita legii

Urmare a dezvaluirilor din "Adevarul Verde" vizavi de valorile ridicate la poluanti gazosi si pulberi inregistrate in Galati, seful Comisariatului Judetean Galati al Garzii Nationale de Mediu, Gabriel Panaitescu, ne-a declarat:

"Poluarea este serioasa si e datorata in mare parte combinatului siderurgic, dar acesta deja a intrat in linie dreapta in ceea ce priveste investitiile de mediu. In ultimele trei luni s-au dat in folosinta doua instalatii de depoluare, iar saptamana aceasta se da drumul la instalatia de desprafuire de la Furnalul 4. Sunt intr-adevar probleme cu pulberile si gazele de la Cocserie, dar acestea au valori apropiate de limitele maxime, deci nu putem spune ca se incalca legislatia de mediu.

Oricum, ArcelorMittal are acum doua posibilitati: ori pune lacatul si raman 15.000 de oameni fara locuri de munca, ori face investitii pe mediu. Si cred ca asta va face." "Este stiuta situatia de la Galati", ne-a declarat la randul sau Mihai Turcu, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului din judet. "ArcelorMittal se afla in procedura si pana la sfarsitul lunii va obtine autorizatia integrata.

Aceasta va fi insotita si de un plan de conformare, cu investitii pentru imbunatatirea calitatii mediului de circa 400 milioane de euro, esalonate in perioada 2007-2014. Parerea mea este ca in maximum doi-trei ani noxele se vor reduce substantial," a mai adaugat Mihai Turcu.

La Bacau sunt lucrari

Reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica Bacau spun ca apa din municipiu este potabila. "Exista situatii unde se fac lucrari, dar acestea sunt anuntate si populatia este avertizata. Oricum, datorita faptului ca apa isi schimba culoarea, omenii nu o folosesc si astfel este evitat pericolul unei epidemii hidrice", a declarat Anda Dumitrescu, purtatorul de cuvant al ASP Bacau.

Un alt necaz al bacauanilor este poluarea cu amoniac ce provine de la societatea Amurco SA. Agentul economic a primit sanctiuni aspre de fiecare data cand masuratorile facute de Agentia de Protectie a Mediului Bacau a inregistrat depasiri ale limitei maximum admise.

"Vara e cel mai rau. Dimineata, cand e ceata, Amurco da drumul la amoniac si nu pot deschide geamurile sa aerisesc locuinta", se plange Amelia Grigoriu. Mirosul intepator se simte pana in centru, astfel incat zeci de cetateni inrosesc firul telefonic al Garzii de Mediu si al Agentiei pentru Protectia Mediului Bacau.

Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri