Adevarul: Polonia, paradisul gunoaielor aduse din Vest

Granicerii polonezi au raportat in anul care abia s-a incheiat 1.039 de transporturi ilegale de deseuri, dintre care 579 provin din Germania, 32 din Austria si 40 din Belgia.

Autoturisme iesite din uz, ambalaje din material plastic, pneuri vechi, aparate electrocasnice uzate, haine murdare, teancuri imense de radiografii medicale si resturi menajere isi gasesc adapostul, sub privirile ingaduitoare ale autoritatilor din Polonia, in vechile ferme comuniste, dezafectate.

Satele poloneze, aflate la frontiera cu Germania, s-au transformat in veritabile gropi de gunoi, se arata intr-un articol publicat in cotidianul „Le Monde". Fosta cooperativa agricola de productie din localitatea Krzemlin, situata in nord-vestul Poloniei, s-a transformat, in ultimele luni, intr-o pubela-gigant in care sunt aruncate cu inversunare tone de ambalaje din material plastic si polistiren, aduse ilegal de catre angajatii unei societati de transport poloneze.

Afacerea este infloritoare, mai ales pentru antreprenorul neamt, care a reusit, incepand cu anul 2006, sa aduca in nord-vestul Poloniei, printr-o filiera clandestina, peste 1.500 de tone de deseuri. Cazul nu este singular, traficul cu deseuri ce provin din statele vest-europene luand avant imediat dupa ce Polonia a scapat de dictatura comunista.

ONG-urile poloneze se tem de mafie

Statele europene bogate au profitat de aceasta tara aflata in plina tranzitie, pentru a se debarasa de deseuri, mai ales de cele chimice.

Fenomenul a luat amploare in 2004, in momentul in care Polonia a aderat la Uniunea Europeana, informeaza aceeasi sursa. Sub pretextul activitatilor de transport, al comertului sau tratarii deseurilor, intreprinderile poloneze intra in contact cu companii nemtesti, suedeze, daneze sau austriece si fac targuri oneroase, la preturi de invidiat, deversand gunoaie sau deseuri periculoase in cladiri dezafec­tate sau in mijlocul naturii.

Amploarea acestui trafic ramane inca sub semnul intrebarii pentru autoritatile poloneze. „Anual patrund pe teritoriul Poloniei cel putin 300.000 de tone de deseuri", apreciaza presedintele unui ONG de mediu, cu sediul la Cracovia. Acest trafic are mai multe fete. De multe ori este vorba despre transporturi artizanale, o tona sau doua de haine uzate. Pericolul insa il reprezinta retelele de crima organizata care deverseaza pe teritoriul polonez adevarate bombe ecologice.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri