Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Adevarul: Ploile au scos praf radioactiv din minele de uraniu

Minele de Uraniu din zona Orastie, judetul Hunedoara, exploatate in timpul regimului comunist si inchise la inceputul anilor "80, otravesc din nou solul si apele comunitatilor aflate la poalele muntilor Orastiei. Comisarii Garzii de Mediu cunosc situatia si confirma poluarea cu uraniu, dar spun ca masuratorile si testele efectuate arata ca nu se atinge nivelul de radiatii care ar pune viata oamenilor in pericol.

Localnicii sunt de alta parere si spun ca nimic nu mai traieste in apele lor din cauza minelor. In Muntii Orastiei au fost deschise, in perioada regimului comunist, mai multe exploatari miniere de uraniu, care, dupa exploatare, au fost inchise deficitar. Lucrarile de conservare si inchidere au fost efectuate atat de prost, incat la mai bine de 25 de ani de cand s-a scos ultima cupa de roca din mina, solul si apele din zona sunt otravite zilnic.

Inchiderea minelor de uraniu s-a realizat prin metoda prabusirii, insa nu s-a facut si o ecologizare a perimetrelor miniere. Asa s-a ajuns in situatia ca, in prezent, unele guri de mina au fost redeschise si se poate patrunde in interior, iar apele din galerii care spala minereurile de uraniu ajung in raurile de la poalele muntilor.

Halde de steril radioactiv

In afara minelor se mai gasesc si cateva halde de steril amestecat cu minereu radioactiv, foarte periculoase si la fel de deficitar conservate, chiar daca au fost pe alocuri impadurite, pentru stabilizare. In Parcul National Gradistea Muncelului – Cioclovina poate fi gasita o exploatare deschisa in care se afla inca zacamant de uraniu.

Apele care ies din galerie se scurg in Valea Godeanu, ca mai apoi sa ajunga in apa Gradistei. Aceasta zona era folosita in urma cu 27 de ani pentru aprovizionarea cu apa potabila a localitatii Orastie, dar localnicii spun ca sursa a fost schimbata de regimul comunist, tocmai pentru ca apele sunt contaminate. In plus, nici astazi, in zona in care ajung apele reziduale, nu mai traieste nicio vietate.

„In zona Orastiei, numarul cazurilor de cancer este ridicat, dar nu se stie daca este o legatura intre aparitia bolii si uraniul de aici", declara locuitorii satelor afectate de minele de uraniu. Responsabilii recunosc o poluare, dar ii linistesc pe localnici spunand ca nu se inregistreza cantitati de radiatii periculoase pentru om.

„Am facut masuratori, dupa ce ni s-a reclamat ca au aparut pastravi mai lungi decat cei normali, cu malformatii la ochi. Am vorbit cu localnicii si le-am cerut sa pastreze in gheata unul dintre exemplarele care prezinta modificari genetice, pentru a putea face la Bucuresti analize pe carnea acestuia. Nu am primit insa niciun peste", spune fostul sef al Garzii de Mediu Hunedoara, comisarul Cristian Moldovan.

Nivel mic de radiatii

Garda de Mediu a judetului Hunedoara a efectuat o serie de teste si masuratori repetate in perimetrele fostelor mine de uraniu. „Au fost prelevate probe si din apa care iese din mina, si din sterilul de acolo, care au fost trimise la laborator la Bucuresti si s-au facut toate tipurile de determinari. Raspunsul a fost ca este o radiatie putin mai ridicata, dar nu este periculoasa pentru om", mai declara fostul sef al Garzii de Mediu Hunedoara, numit recent sef la aceeasi institutie din judetul Prahova.

Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul

spot_img

Ultimele știri