Atat culturile de toamna, cat și cele de primavara sunt deja afectate de lipsa ploilor și de temperaturile ridicate. Prognoza meteorologica arata ca producția de grau din acest an ar putea fi compromisa din cauza secetei.
Deficitul de apa din sol se va accentua in lunile care urmeaza Foto: Click!
Un sezon rece sarac in precipitații și o primavara calduroasa și fara ploi sunt ingredientele unui adevarat dezastru pentru micile gospodarii, precum și pentru exploatațiile agricole și pentru crescatorii de animale.
Seceta s-a instalat deja pe sute de hectare de terenuri agricole din țara. Agricultorii se așteapta la pierderi de pana la jumatate din producția de cereale pentru acest an.
„De doua luni nu a mai plouat pe la noi, iar oamenii sunt disperați. Preoții țin slujbe, este tot ceea ce mai putem face“, se plange Ioan Boar, viceprimarul din Sanmihaiul de Campie, județul Bistrița-Nasaud.
Oficialii recunosc ca situația e critica
Consilierul Direcției de Agricultura și Dezvoltare Rurala Bistrița-Nasaud (DADR), Ioan Onișor, admite ca situația este ingrijoratoare. „Sunt afectate culturile de primavara, orzoaica, mai ales, dar și porumbul, sfecla și cartoful. Pașunile au, de asemenea, serioase probleme“, afirma oficialul DADR. La orzul de toamna seceta a afectat intreaga producție de pe 60 de hectare. Totalul pierderilor estimate in Bistrița-Nasaud este de 94,4 milioane de lei.
Recolta de sfecla de zahar din județul Cluj din acest an este afectata de seceta in proporție de 20%. Ilarie Ivan, șeful DADR Cluj, ne-a declarat ca și alte culturi de primavara sunt afectate. Potrivit acestuia, in cazul in care in urmatoarele zile nu vor cadea precipitații, jumatate din recolta va fi compromisa.
Aproape de starea de calamitate
In județul Cluj sunt instalații de irigații doar locale, amenajate de fermieri privați. Cel mai mare platou de teren arabil, de langa Turda, nu are inca rezolvata reabilitarea vechilor instalații, recolta de cereale și legume fiind și acolo in pragul dezastrului.
Potrivit directorului DADR Bihor, Florian Pavel, 50% din producția de paioase este compromisa. „Daca nu ploua in 10-15 zile, trebuie declarata calamitate la culturile de toamna. La culturile de primavara, daca nu va ploua intr-o saptamana, producția va fi compromisa in proporție de 70%-80%“, a spus Pavel.
Aceleași probleme au fost semnalate și la nivelul județelor Constanța și Mehedinți. „Au fost afectate culturile de rapița, de orz și de orzoaica, dar și de grau, in zona de sud a județului Constanța“, a explicat inginerul Stere Economu. Temperaturile ridicate și lipsa apei in sistemul de irigații din Mehedinți au afectat 5% din totalul suprafeței cultivate cu grau.
„In condițiile in care nu se va investi serios in sistemul de irigare, agricultura județului va fi total compromisa“, a declarat directorul Gheorghe Firu, directorul DADR Mehedinți. (Au contribuit Mihai Bacalu, Georgiana Anghel, Ioana Oros, Ioana Gavrau, Dumitru Stoichița, Alina Enache)
Economia sufera in fiecare an secetos
Din cauza ca agricultura romaneasca depinde prea mult de starea vremii, iar evoluția per ansamblu a economiei este strans legata de agricultura, ne putem aștepta și acum, ca in anii trecuți, la un nou recul.
Principalele efecte ale secetei ar putea fi:
Scumpiri in lanț. Subdezvoltarea sau ofilirea cerealelor și a plantelor tehnice duce la un deficit de alimente de baza (zahar, ulei, faina) care nu poate fi acoperit decat din importuri pe valuta. Iar dependența prețurilor de pe piața alimentara fața de cursul de schimb duce la scumpiri, de fiecare data cand euro crește.
Blocaje in industria alimentara. Criza de furaje pentru animale, resimțita in fiecare an secetos, obliga crescatorii autohtoni sa faca sacrificari suplimentare și sa-și reduca drastic afacerile. In consecința, și alimentele de origine animala, care s-ar putea procesa in industria alimentara (carne, mezeluri, oua, lactate), trebuie aduse din import, nemaifiind produse in Romania.
Adancirea deficitelor. In ultimii ani, la nivel macroeconomic, importurile masive de alimente ce puteau fi obținute in Romania (intre 60% și 80% din necesarul național, in funcție de produs) au generat cheltuieli valutare suplimentare care au destabilizat balanța comerciala. Deficitele astfel create s-au reflectat in creșterea euro, care a influențat direct și imediat prețurile alimentelor
Şomaj. Pe fondul lipsei de materii prime, tot mai multe fabrici cu profil alimentar sunt nevoite sa-și reduca producția și, in consecința, numarul de angajați.
Sectorul energetic nu este in pericol
Reprezentanții Administrației Naționale Apele Romane (ANAR) spun ca nu se pune problema ca seceta prognozata pentru aceasta vara sa afecteze sectorul energetic.
„Mai mult de seceta pedologica nu poate fi vorba“, a spus Ana-Maria Tanase, purtator de cuvant la ANAR. Ea a adaugat ca volumul apei din lacurile de acumulare se afla in condiții normale și nu se pune problema demararii programului de restricție. „Sunt 22,62 miliarde de metri cubi de apa in lacurile de acumulare.
Este o rezerva suficienta sa satisfaca nevoile de apa pentru industrie, agricultura și populație“, a mai zis Ana-Maria Tanase. Francisca M. Catana
Vara caniculara și ploi slabe
Prognozele meteorologilor pentru aceasta vara nu sunt deloc imbucuratoare. Dupa o primavara cu oscilații foarte mari intre temperaturile inregistrate ziua și cele din timpul nopții, se anunța o vara cu zile caniculare și nopți tropicale.
Astfel, meteorologii spun ca in primele doua luni ale verii temperaturile maxime vor depași 35 de grade Celsius.
Mai mult de jumatate din recoltele de grau ar putea fi afectate de seceta Foto: Adevarul
Aceeași perioada nu va fi insa una bogata in precipitații, ceea ce va duce la accentuarea secetei pedologice instalate deja in majoritatea zonelor țarii. „Deficitul de apa din sol se va extinde treptat in Dobrogea, Baragan și cea mai mare parte a Olteniei și a Munteniei, zona in care se va manifesta cel mai acut fiind cea a Baraganului. In aceste regiuni vom avea seceta pedologica moderata, puternica și chiar extrema.
Fenomenul se va accentua in primele doua luni de vara, cuprinzand și sudul Moldovei“, spun reprezentanții Laboratorului de Agrometeorologie din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie.
Aceștia susțin ca, in lipsa sistemelor de irigații, producția de grau din acest an va fi afectata.