La petrecerile prilejuite de festivalul „Pinul Negru de Banat" au participat peste 1.000 de persoane. Cu banii stransi se vor planta puieti de pin pe Valea Cernei.
Festivalul se afla la a patra editie. Si in anii anteriori s-au adunat fonduri importante, reusindu-se – pana acum – plantarea a 125.000 de puieti de pin.
Cu cei de anul acesta se spera plantarea a inca 75.000 de exemplare, in Parcul National Domogled-Valea Cernei, care a fost distrus in anul 2000 de un incendiu.
Ecologie si divertisment
Festivalul "Pinul Negru de Banat" a demarat sambata cu o parada a portului popular. Copiii din comuna Padesi, imbracati in port popular, au defilat pe traseul Piata Hercules – Hotel Cerna. Elevii si-au prezentat picturile si desenele pe teme de ecologie si protectia mediului, iar turistii iubitori de natura au platit sume generoase pentru achizitionarea lor.
Duminica au urmat spectacolele folclorice, muzica de fanfara si concertele sustinute de formatia Proconsul si de Mircea Baniciu. In sala de conferinte a celui mai modern hotel a avut loc simpozionul "Educatia ecologica in Parcul National Domogled-Valea Cernei" si concursul legendelor locale.
In sala de sport a aceluiasi complex hotelier s-a desfasurat o demonstratie de arte martiale si lupte greco-romane, iar seara s-a incheiat cu un foc de artificii. Toate fondurile adunate de aceste manifestari se vor transforma in pini plantati pe Valea Cernei.
Istoricul unui dezastru
"In anul 2000, un incendiu de proportii a mistuit plantatia de pini a Rezervatiei Domogled-Valea Cernei. Timp de 20 de zile, focul nu a putut fi stins, arzand atunci 160 hectare de padure.
Din cauza caldurii degajate de flacari, bucati de stanca s-au dislocat si s-au prabusit la baza versantului, facand inaccesibila monitorizarea incendiului. Dupa ce sinistrul, produs din cauza unui trasnet, s-a stins de la sine, oamenii din zona au demarat lucrarile de reconstructie ecologica.
„Munca a fost titanica", isi aminteste directorul Agentiei de Protectie a Mediului (APM) Gorj, Gheorghe Fometescu.
Acesta spune ca in anii 2005, 2006 si 2007 s-au plantat in total 26 de ha, fiecare puiet de pin fiind sadit in locul unuia ars in incendiul devastator. Cu cei 75.000 de puieti care vor fi achizitionati anul acesta se vor acoperi inca 15 ha. Puietii scosi din solar sunt transportati pe jos, aproximativ doi kilometri, pana in zona de reconstructie ecologica.
Arealul pinului negru
In zona Parcului National Domogled – Valea Cernei, din cele 1.953 hectare de padure, 624 hectare sunt de pin negru.
Suprafetele ocupate de pinul negru se situeaza numai la altitudini cuprinse intre 500 metri si 1.200 metri.
Pinul negru creste si izolat de padure, agatat de peretii calcarosi ai muntilor din bazinul superior al Cernei pana la Baile Herculane.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul