A fost creata o masinarie care transforma curentii marini usori in electricitate. Inspirata de miscarile pe care pestii le fac atunci cand inoata, dispozitivul produce un nou tip de electricitate din vibratiile curentilor oceanici de mica intensitate.
Curentii de apa de mica intensitate pot deveni o noua sursa de energie alternativa, sustine un inginer de la Universitatea din Michigan. El a creat o masina care este pusa in functiune de vibratiile pe care le produc curentii usori din apa marilor, a raurilor sau oceanelor. El a fost inspirat de pestii care, atunci cand se deplaseaza, sunt impinsi si de energia pe care o degaja valurile, in timp ce acestea sunt atinse de aripioarele lor, informeaza site-ul „Environmental News”.
Masinaria, denumita „Vivace”, poate sa transforme, asemenea pestilor, energia mecanica a curentilor usori de apa in electricitate. Este primul mecanism care ar putea sa utilizeze energia curentilor usori de apa, deoarece se deplaseaza cu mai putin de doua mile marine pe ora, in timp ce viteza curentilor usori nu depaseste trei mile marine pe ora.
Morile de apa sau turbinele eoliene au nevoie, in medie, de o viteza a valurilor de cinci sau sase mile marine, pentru a deveni eficiente. Viteza redusa a acestui sistem reprezinta un avantaj pentru vietuitoarele marine care, la o viteza mai mare, pot fi ranite cu usurinta.
Energia produsa de „Vivace” este mai ieftina fata de alte tipuri de energie. Un kilowatt/ora de energie produsa de masinaria oamenilor de stiinta din Michigan costa 5,5 centi, energia solara, intre 16 si 48 de centi pe kilowatt/ora, iar energia eoliana, 6,9 centi pe kilowatt/ora.