Adevarul: Parc eolian la Intorsura Buzaului

Edilii din Covasna planuiesc sa aduca energie electrica ieftina in casele oamenilor si mai multi bani la buget. Fermele eoliene prind din ce in ce mai mult teren in Romania. Firmele straine sunt foarte interesate de aceasta afacere.

La Intorsura Buzaului, localnicii, dupa ce au vazut dincotro bate vantul, s-au gandit ca ar fi timpul sa faca bani din exploatarea unei ferme eoliene.

Au gasit si un loc bun intr-o zona cunoscuta sub denumirea de „Dealul Taberei”, iar parcul eolian ar urma sa fie amplasat intre localitatile Floroaia si Sarmas, suburbii ale orasului Intorsura Buzaului.

Pentru realizarea parcului, autoritatile locale pun la dispozitie terenul, iar in prima faza va avea loc arondarea terenului pentru un studiu amanuntit.

Aici ar putea fi amplasate aproximativ 40 de turbine eoliene, inalte de 150 de metri, iar firma care se va ocupa de acest proiect urmeaza sa fie desemnata prin licitatie publica.

Deocamdata, patru firme din Europa si-au exprimat intentia de a participa la aceasta licitatie, care va avea loc peste cateva luni.

Printre solicitanti se numara si specialisti italieni, austrieci sau germani, iar, daca in urma studiilor tehnice proiectul va fi viabil, societatea care va fi desemnata sa se ocupe de proiect se va apuca cat mai repede de treaba.

Eoliene pentru localnici

Viceprimarul orasului, Tiberiu Hermenean, omul care tine cu dintii de acest proiect, spune ca „Dealul Taberei” este o suprafata de teren pe care se afla si o pasune, dar, in niciun caz, eolienele nu vor avea un impact negativ asupra mediului.

Dimpotriva, oamenii isi vor putea paste in continuare vitele si vor avea si bani la bugetul local, pentru ca firma care se va ocupa de administrarea parcului va plati chirie pentru fiecare eoliana exploatata. „Cand ne-am hotarat sa concesionam acest teren pentru infiintarea fermei eoliene, ne-am gandit in primul rand la binele comunitatii.

O parte din curentul electric produs cu ajutorul energiei eoliene va fi folosit pentru iluminatul public al localitatilor din zona, iar restul va fi livrat catre reteaua nationala de electricitate. In plus, pentru fiecare eoliana plantata, se va plati o chirie, bani care vor fi varsati la bugetul local”, a declarat Hermenean pentru „Adevarul”.

Mediul inconjurator este protejat

Orasul Intorsura Buzaului se afla intr-o zona cu un potential turistic deosebit, iar eolienele, mai spune Hermenean, ar putea sa constituie, si ele, un punct de atractie pentru cei care vin aici sa-si petreaca vacanta. Edilii orasului si-au luat toate masurile de precautie atunci cand s-au gandit la parcul eolian.

Morile nu ii vor deranja pe localnici nici prin zgomot, nici prin umbra, iar bugetul local va incasa chirie pentru fiecare eoliana.

Tiberiu Hermenean, viceprimar

Zgomotul produs de turbine nu-i va afecta pe locuitori, deoarece, atunci cand vor fi montate, se va tine cont de distantele recomandate de specialisti, astfel incat gospodariile oamenilor sa nu se afle la mai mult de 500 de metri de parc.

„Cand am ales ‘Dealul Taberei’, am tinut cont, in primul rand, de parerea specialistilor. Acestia au calculat tot, inclusiv influenta umbrelor asupra locuintelor, iar daca pe parcurs se va dovedi ca acest proiect afecteaza mediul inconjurator, nimeni nu ne obliga sa-i dam curs. El este viabil atata vreme cat respecta normele de protectie a mediului”, a mai spus Hemenean.

Culturi bioenergetice

Parcul eolian din orasul Intorsura Buzaului nu este singura idee de a obtine energie verde din surse regenerabile, care le-a venit celor din Covasna.

Multe terenuri agricole au fost lasate in voia sortii, cel putin 10.000 de hectare, iar presedintele Asociatiei Intreprinzatorilor Mici si Mijlocii, Vajda Lajos, le-a sugerat primarilor sa identifice aceste locuri si sa se gandeasca sa infiinteze culturi bioenergetice, adica sa planteze arbusti care pot fi taiati dupa trei ani, macinati si folositi apoi in loc de lemn pentru foc sau gaz metan.

Proiectul ecologic sustinut de Vajda Lajos a fost implementat cu succes in Suedia si ar constitui o alta sursa viabila de energie regenerabila pentru locuitorii judetului Covasna.

Energii regenerabile

O parte din curentul electric produs cu energie eoliana va fi folosita pentru iluminatul public al localitatilor din zona, iar restul va fi livrat catre reteaua nationala de electricitate.

Polul frigului din Romania

Orasul Intorsura Buzaului este situat in partea sudica a judetului Covasna, la poalele Muntilor Intorsurii, pe cursul superior al raului Buzau, la o altitudine cuprinsa intre 720 si 760 de metri.

Depresiunea in care se afla orasul da impresia de cetate medievala, iar la nord se afla Clabucetele Intorsurii, acoperit cu paduri de foioase si conifere.

Orasul, cu peste noua mii de locuitori, are trei localitati in subordine administrativa, Floroaia, Bradet si Scradoasa.
Este c unoscut ca polul frigului din Romania, din cauza temperaturilor deosebit de scazute care se inregistreaza in depresiunea Intorsura Buzaului.

Orasul a fost mentionat pentru prima oara in documentele oficiale in anul 1770 si a fost multa vreme socotit ca loc de popas de catre negustorii care treceau pe aici in drumul lor spre Muntenia sau Transilvania.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri