Desi reprezentantii industriei atomice califica energia nucleara drept o sursa alternativa, organizatiile de mediu nu sunt de acord cu utilizarea ei pe motiv ca polueaza in toate fazele ciclului de producere a uraniului
Energia nucleara se obtine in centralele nuclear-electrice. Acolo are loc scindarea atomilor de uraniu in urma ciocnirii acestora cu neutroni in miscare, ceea ce duce la eliberarea de energie si a catorva electroni noi. Are astfel loc o reactie de fisiune.
Incetinirea neutronilor eliberati creste probabilitatea unei alte ciocniri atomice generatoare de energie termica, avand loc astfel o reactie de fisiune in lant. Acest proces se petrece in zona centrala a unui reactor nuclear. In cadrul unei reactii de fisiune nucleara este eliberata o cantitate de energie de 10 milioane de ori mai mare decat in cazul unei reactii chimice obisnuite.
Reactiile de fisiune produc insa deseuri radioactive care ridica mari probleme pentru protectia mediului si, in general, pentru securitatea vietii. Mult mai optimista este reactia termonucleara de fuziune. Energia nucleara se poate obtine, de asemenea, prin fuziunea a doua nuclee usoare intr-unul greu.
Energia data de stele si de soare provine din reactiile nucleare de fuziune ce au loc in interiorul lor. Principalele probleme in atingerea fuziunii nucleare este caldura foarte ridicata a gazului, captarea energiei si convertirea acesteia in energie electrica.
Partizanii utilizarii energiei nucleare sustin aceasta sursa alternativa cu mai multe argumente: este economica (o tona de U 235 produce mai multa energie decat 12 milioane de barili de petrol), este curata si nu emite in atmosfera, in timpul folosirii, gaze cu efect de sera.
Tot ei sustin ca energia atomica este una dintre cele mai ieftine surse energetice deoarece, in urma unor calcule realizate pentru internalizarea costurilor de mediu necesare inchiderii minelor sau dezafectarii unitatilor nucleare, costurile de productie nu ar fi cu mult ridicate. Se vehiculeaza, de asemenea, ideea ca aceste preturi vor fi reduse si mai mult datorita progreselor tehnologice obtinute in domeniul nuclear.
Activistii de la Greenpeace militeaza impotriva utilizarii energiei atomice in fata Comisiei Nationale de Energie Nucleare din Brazilia
Activistii de la Greenpeace militeaza impotriva …
Ecologistii sunt insa de parere ca daca industria nucleara ar trebui sa suporte singura costurile pentru dezafectare sau gestionare a deseurilor, atunci energia atomica ar fi o sursa foarte scumpa.
Ecologistii blameaza utilizarea acestei surse de energie, acuzand, totodata, reprezentantii industriei nucleare ca nu informeaza populatia, intr-un mod obiectiv, asupra riscurilor pe care aceasta le presupune. In opinia lor, sustinatorii energiei nucleare evita sa abordeze aspectele legate de extractia uraniului sau problematica gestionarii deseurilor pe termen lung.
Desi este considerata de forurile internationale specializate drept o sursa de energie curata, reprezentantii organizatiilor de mediu spun ca poluarea are loc in toate fazele ciclului de productie energetica nucleara si, mai mult decat atat, cantitati imense de elemente inalt radioactive constituie un real pericol timp de mii de ani.
Ecologistii, impotriva energiei nucleare
Dintr-un material realizat in cadrul proiectului "No more reactors in Romania" reiese ca energia nucleara nu se rezuma la operarea unei centrale nucleare, iar riscul de poluare a sursei atomice se afla dincolo de emisiile de CO2 in atmosfera.
Extragerea uraniului are un impact negativ puternic asupra muncitorilor care se pot iradia si pot capata afectiuni renale, vasculare sau hepatice. De asemenea, haldele de steril (cantitatile de deseuri ramase in urma extragerii uraniului) emit substante radioactive cu impact imediat asupra comunitatilor miniere.
Mai mult decat atat, energia nucleara nu a fost inclusa in cadrul Protocolului de la Kyoto, care prevede reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Vocile organizatiilor ecologiste spun ca energia nucleara nu este lipsita de emisii de gaze cu efect de sera deoarece activitatile de minerit si de imbogatire a uraniului, fabricarea combustibilului, constructia centralei si a depozitelor de deseuri sunt producatoare de astfel de emisii.
Dupa extragere, uraniul trebuie prelucrat inainte de a fi ars in reactoare. Prelucrarea minereului de uraniu produce alte deseuri care, aruncate in iazuri de decantare, elibereaza cianuri, arsenic, plumb, mercur, toate aceste elemente radioactive fiind daunatoare sanatatii omului.
Alte deseuri cu radioactivitate ridicata provin din insasi centralele nucleare. Pastrarea substantelor toxice implica numeroase riscuri. In cazul unui accident nuclear, populatia este expusa unor pericole imense pentru ca radiatiile reprezinta particule de mare viteza si unde electromagnetice care afecteaza tesuturile vii prin spargerea legaturilor chimice.
Cancerul si leucemia sunt doar doua dintre afectiunile pe care le poate produce expunerea la radiatii. Istoria prezinta numeroase exemple de dezastre nucleare sau de situatii ajunse foarte aproape de dezastru.
Printre acestea, putem enumera: Windscale (Marea Britanie, 1957), Celiabinsk (Rusia, 1957/1958), Brown’s Ferry (SUA, 1975), Three Mile Island (SUA, 1979), Cernobil (Ucraina, 1986). Industria nucleara sustine ca, in mod evident, s-au inregistrat progrese in ceea ce priveste standardele de siguranta ale reactoarelor nucleare, dar ecologistii sunt in continuare sceptici si considera ca in deplina siguranta reactoarele nu vor putea fi niciodata.
Romania, in Parteneriatul Global pentru Energie Nucleara
Singura centrala nucleara din Romania este cea de la Cernavoda, in cadrul careia functioneaza doua unitati care urmeaza sa asigure 18 la suta din necesarul de energie al Romaniei. Reactoarele nucleare de la Cernavoda utilizeaza tehnologia canadiana de tip CANDU, caracterizata prin performante in ceea ce priveste asigurarea securitatii nucleare.
Un reactor CANDU este prevazut cu doua sisteme de securitate independente, capabile sa opreasca reactorul in orice conditii. Ecologistii contesta si aceasta tehnologie, spunand ca reactoarele CANDU "imbatranesc" repede si, pentru ca sunt foarte scumpe, apare problema insuficientei fondurilor necesare inlocuirii componentelor. Recent, Romania a aderat la Parteneriatului Global pentru Energie Nucleara.
Astfel, tara noastra, impreuna cu alte 10 tari, s-a alaturat Statelor Unite, Chinei, Frantei, Japoniei si Rusiei pentru promovarea folosirii pasnice a energiei nucleare. Parteneriatul a fost lansat de Statele Unite in februarie anul trecut.
Deseurile radioactive, o problema inca nerezolvata pe plan mondial
Gestionarea deseurilor radioactive este una dintre cele mai stringente probleme pe care le pune energia nucleara. Productia a 1.000 tone de combustibil de uraniu genereaza 100.000 tone de deseuri solide si 3,5 milioane de litri de deseuri lichide. Radiatiile produse de aceste deseuri pot fi active un timp extrem de lung, generatii de-a randul putand suferi din cauza lor.
La nivel mondial, nu exista un depozit permanent pentru astfel de deseuri din cauza riscurilor seismice si a posibilitatii ca panza freatica sa fie atacata de radioactivitate. Reprezentantii industriei nucleare spun insa ca, atat timp cat nu sunt in cantitati mari, deseurile radioactive sunt inofensive.
Dupa 50 de ani de cercetare nu exista inca solutii practice pentru depozitarea definitiva si sigura a deseurilor inalt radioactive. Solutiile propuse pana acum presupun depozitarea deseurilor pe fundul oceanelor, trimiterea acestora in spatiu sau pastrarea lor in interiorul centralelor nucleare pana li se va gasi o utilitate in viitor. Aceasta din urma metoda este folosita astazi.
Dintr-un studiu de caz citat in rapoartele fundatiei Terra Mileniul III, in 1987, Departamentul de Energie din SUA si-a anuntat planurile de a construi un depozit subteran in Nevada, Yucca Mountain. Conform planului, deseurile radioactive urmau sa fie ingropate in pamant, unde se spera ca astfel vor ramane neexpuse apelor subterane si neafectate de cutremure.
Dar in decursul a mii de ani este imposibil de prezis daca o zona va ramane uscata sau stabila din punct de vedere geologic. Proiectul Yucca Mountain a fost cercetat timp indelungat si s-a ajuns intr-un final la concluzia ca acesta nu poate fi izolat de apele subterane. Proiectul a esuat.
Franta, cea mai mare producatoare de energie nucleara din Europa
In momentul de fata, in lume opereaza 442 de reactoare. Acestea acopera aproximativ 16 la suta din productia mondiala de energie electrica. In ceea ce priveste Uniunea Europeana, dezvoltarea industriei nucleare pentru obtinerea energiei electrice este importanta, avand in vedere ca termocentralele depind de importurile din Rusia, petrolul este tot mai putin si, prin urmare, tot mai scump, hidroenergia nu poate asigura necesarul energetic, iar turbinele eoliene nu sunt recunoscute ca reprezentand o solutie viabila nici macar pentru tarile cu un climat propice dezvoltarii unei astfel de surse.
Centralele nucleare asigura, in momentul acesta, 15 la suta din energia consumata in spatiul comunitar. Uniunea Europeana detine un total de 145 de unitati nucleare. Intre acestea, Franta este campioana. Acolo opereaza 59 de reactoare.
In urma cu trei decenii, guvernul francez a lansat cel mai amplu program nuclear din lume ca raspuns la criza petrolului din 1973. Dupa 30 de ani, Franta si-a redus consumul de combustibil fosil cu peste 10 la suta. In Marea Britanie insa opereaza 23 de reactoare, in Geramnia – 17, iar in Spania – 24.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul