In timp ce occidentalii prefera afine sau legumele la gratar, romanilor le mai trebuie timp pana vor inlocui porcul cu strutul. Pentru a avea de Sarbatori carne de animale hranite cu furaje fara pesticide sau legume bio, ar trebui ca in Romania sa fie incurajata agricultura biologica.
Traditionala masa de Craciun, care este intesata cu tot felul de bunatati preparate aproape numai din carne de porc, poate fi chiar mai gustoasa daca mancarurile sunt pregatite din curcan sau din legume ecologice
Masa de Craciun nu poate fi conceputa fara sorici si carnati, lebar sau cozonaci, alimente cumparate de cele mai multe ori din supermarketuri, care contin conservanti sau tot felul de chimicale.
Animalele sacrificate, mai ales porcul, care este la mare cautare in aceasta perioada, sunt crescute cu furaje ce contin substante chimice, menite sa le accelereze cresterea ori sa le ingroase stratul de grasime.
La fel si legumele ori fructele care se vand in magazine sau in piete sunt stropite din plin cu tot felul de chimicale pentru a fi ferite de daunatori.
Pentru a avea pe masa de Sarbatori carne de animale hranite cu furaje fara pesticide sau legume bio, ar trebui ca in Romania sa fie incurajata agricultura biologica, iar fermierii sa nu mai arunce pesticide cu lopata pe culturi. In Occident, agricultura bio este in voga, iar cei care livreaza pe piata alimente sanatoase fac averi considerabile.
Productia bio, aproape inexistenta in Romania
Romanii consuma de trei ori mai putine alimente bio decat media europeana, iar multe dintre ele, desi sunt cumparate de la tarani, nu pot fi considerate alimente sanatoase, tocmai pentru ca sunt contaminate cu pesticide.
In cazul fructelor sau al legumelor care nu sunt cultivate ecologic, chimicalele se strang in special in coaja, unde se afla si cea mai mare concentratie de vitamine, iar unii cultivatori nici nu stiu ca apa cu care isi uda livezile sau solarul este otravita cu nitriti.
Pentru ca masa de Craciun sa poata fi alcatuita din alimente bio, acestea ar trebui sa fie curate si sa nu contina nicio urma de chimicale, lucru realizabil doar in momentul in care terenurile destinate acestui tip de culturi sunt curatate de orice urma de pesticide ori alte substante sintetice.
De exemplu, pentru a obtine branza bio, hrana vacilor trebuie sa provina dintr‑un sol nepoluat si netratat cu niciun fel de substanta chimica.
Romania este una dintre putinele state europene care detine terenuri curate, deoarece in ultimii zece ani peste patru milioane de hectare de pasune nu au fost atinse de vreun produs chimic, dar, cu toate acestea, nimeni nu incurajeaza productia bio.
Rata sau curcan in loc de porc
Vedeta mesei de Craciun, la romani, este, cu siguranta, porcul, urmat de tot felul de alte mancaruri grele care sunt servite pana dincolo de miezul noptii.
Sarmale grase, placinte stropite din belsug cu unt sau cozonaci cu mult ou, stropiti cu vin, care, la randul sau, este imbibat cu chimicale nu fac decat sa ridice colesterolul ori sa creasca numarul apelurilor la Salvare.
In alte tari, cum ar fi, de exemplu, Marea Britanie, porcul este inlocuit cu rata sau curcan, iar legumele la gratar sunt nelipsite. Din meniul englezesc mai fac parte si sosurile dulci, de afine sau mure, iar varza de Bruxelles, pregatita la tigaie, inlocuieste de multe ori carnaciorii condimentati.
Australienii sarbatoresc Craciunul cu cirese si mango, iar gustarile reci sunt pregatite din carne de pasare cu garnitura de creveti sau fructe de mare.
Strutul hranit eco, fara grasimi si colesterol
Carnea de strut, care este foarte gustoasa, poate inlocui cu succes porcul la tava, mai ales ca romanii, constienti de avantajele cresterii acestor pasari exotice, au deschis ferme de struti.
Fermierii romani spun ca strutii sunt crescuti in aer liber si hraniti cu lucerna cultivata ecologic, fara ingrasaminte chimice, iar in perioadele reci au padocuri de cate 800 de metri patrati. Unul dintre avantajele cresterii strutilor este acela ca nu polueaza deloc terenurile pe care traiesc, iar carnea lor este saraca in grasimi si colesterol.
Unii fermieri romani au deschis si pensiuni turistice, unde oaspetii pot manca oua si carne proaspata de strut, unul dintre cele mai sanatoase alimente
Sfatul specialistului
„In perioada Sarbatorilor trebuie sa ne aprovizionam din locuri sigure, magazine sau restaurante care au aviz sanitar-veterinar, pentru ca acolo exista conditii sigure de igiena pentru pastrarea alimentelor.
Consumatorii trebuie sa se asigure ca alimentele sunt manipulate corespunzator, iar in cazul in care cumpara produse ecologice, trebuie sa verifice daca acestea au fost etichetate”, ne sfatuieste Constantin Savu, profesor universitar la Facultatea de Medicina Veterinara, Bucuresti.
Ca alternativa la carnea de porc, care contine mult colesterol si grasimi, Constantin Savu recomanda carnea de curcan sau de strut, iar in cazul in care tentatia este prea mare, purcelul la tava nu trebuie sa aiba alaturi cartofi sau paste fainoase. „Trebuie sa mancam moderat din toate bunatatile pregatite pentru Craciun, cat mai multe muraturi si salata verde, si sa evitam cartofii si painea.
Chiar daca nu ne permitem sa avem pe masa numai alimente ecologice, care sunt scumpe, carnea de pasare, salatele si varza murata pot alcatui o masa pe cinste si ne pot feri de pericolul pe care il reprezinta in aceasta perioada excesul de grasimi”, mai spune profesorul Constantin Savu.
Legume conservate natural
Nelipsite de pe masa de Sarbatori sunt si muraturile, cele mai sanatoase si gustoase fiind cele facute in casa, care au pierdut insa batalia in fata borcanelor cu gogosarii si castraveciorii fabricati la scara industriala care troneaza pe rafturile din supermarketuri.
Metodele noi prin care se mureaza legumele, care includ pasteurizarea si folosirea otetului, le asigura producatorilor profituri uriase. Muraturile moderne sunt insa lipsite de savoarea celor facute in casa dupa metode vechi de mii de ani si nu au nici pe departe calitatile tamaduitoare ale celor dosite cu grija in pivnite de gospodine.
In procesul natural de fermentatie, care are loc in butoiul cu muraturi, culturile de bacterii transforma zaharurile din legume, producand nenumarate alte substante benefice pentru organism, printre care se numara si acidul lactic.
Muraturile de casa, in lupta cu bolile
Acidul lactic este o bacterie descoperita si folosita ca ferment de cel putin 4.000 de ani. Se gaseste raspandita in natura, dar si in organismul uman.
Acidul lactic este cunoscut pentru rolul pe care il are in obtinerea branzeturilor sau a iaurturilor. Este insa la fel de important si pentru conservarea naturala a legumelor.
Acidul lactic are un efect inhibator asupra microbilor din intestine si previne aparitia unor procese de fermentare nedorite care duc la tulburari intestinale, transpiratie excesiva si rau mirositoare sau la un miros neplacut al gurii.
Acidul lactic ajuta organismul sa asimileze proteinele si fierul si fortifica sistemul imunitar. Acidul lactic poate fi numit pe buna dreptate ambasadorul luptei impotriva tuturor bolilor cauzate de microbii care populeaza intestinele.
Specialistii au demonstrat ca un consum regulat de muraturi obtinute printr-un proces natural de fermentatie combate astmul, dermatitele si previne cancerul de colon.