Adevarul: O țară întreagă sub îngheț

Meteorologii au emis ieri o avertizare de cod portocaliu de ger, valabilă până pe 3 februarie, pentru aproape toată țara.

Avertizarea este valabilă pentru Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Maramureș și Dobrogea, unde temperaturile minime vor fi, în general, între -27 și -17 grade Celsius. Astfel, până vineri, în aceste regiuni vremea se va menține geroasă, mai ales noaptea și dimineața. Temperaturile maxime diurne vor fi negative.

În Dobrogea, Bărăgan și sudul Moldovei vântul va avea viteze ce vor atinge la rafală 40 – 50 de kilometri pe oră, accentuând senzația de frig. Indicele de răcire IR (temperatura resimțită de corp) va coborî sub pragul critic de -32 de unități. Totodată, meteorologii au emis o avertizare de cod galben pentru același interval, valabilă pentru Crișana și Banat, unde noaptea temperatura va coborî sub -10 grade.

Ce arată codurile

Diferența dintre codul portocaliu și cel galben constă în efectele acestora, explică meteorologul Dumitru Baltă. „La codul galben fenomenul respectiv – în cazul de față, gerul – este normal să se producă. Iar efectele lui pot fi negative, adică există doar o probabilitate să existe. În timp ce la codul portocaliu, acestea se vor întâmpla cu siguranță.

Printre efecte se numără degerăturile, de exemplu", a spus Dumitru Baltă. Specialistul spune că sunt situații în care degerăturile nu se simt, cum ar fi, de exemplu, cele în care vântul este calm și umezeala din aer este scăzută. "Atunci organismul uman nu simte frigul. Așa se explică de ce în Siberia oamenii obișnuiesc ca, pe geruri mari, să se privească mai des unii pe alții și să sesizeze dacă semenii lor s-au înroșit, ceea ce înseamnă un început de degerare".

Cât privește codul roșu, el diferă de cel portocaliu prin intensitatea fenomenului meteo, "adică dacă, de exemplu, avem temperaturi sub -25 de grade timp de câteva săptămâni, poate chiar luni", explică meteorologul. Dumitru Baltă spune că își mai amintește că o asemenea iarnă geroasă a mai fost în anul 1985.
 

Citeste mai mult pe adevarul.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri