Comisia Europeana modifica obligatiile privind colectarea electricelor vechi. Statele membre vor fi obligate sa recicleze 65% din cantitatea de aparate electrice introduse pe piata. In anumite state europene, cantitatea de deseuri electrice reciclate depaseste zece kilograme pe cap de locuitor.
Forul european a inaintat o propunere de directiva care sa modifice reglementarile actuale privind colectarea si reciclarea deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE). Argumentele care stau la baza acestei decizii tin, pe de o parte, de incapacitatea anumitor state de a atinge tintele in vigoare si, pe de alta parte, de comertul ilegal cu astfel de deseuri in tarile din afara Uniunii Europene.
Oficialii europeni considera ca actuala tinta de reciclare, de patru kilograme de deseuri electrice pe cap de locuitor, „nu reflecta corespunzator situatia fiecarui stat european”.
Avantaj pentru Romania
In consecinta, Comisia propune o tinta obligatorie de reciclare de 65% din cantitatea de echipamente electrice si electronice introduse pe piata in ultimii doi ani in fiecare stat membru. „S-a constatat ca exista anumite discrepante intre statele europene. Astfel, in timp ce in tarile nordice media de reciclare depaseste zece kilograme pe cap de locuitor, in state precum Italia, Grecia, Slovacia si tarile nou intrate in UE, aceasta valoare nu depaseste trei kilograme”, a explicat presedintele asociatiei colective Eco Tic, Valentin Negoita.
Propunerea legislativa ar putea avantaja Romania, in conditiile obligatiilor asumate odata cu intrarea in UE. Astfel, pana la sfarsitul acestui an, trebuie sa colectam si sa reciclam patru kilograme de astfel de deseuri pe cap de locuitor. Or, pana in prezent, aceasta cantitate este de cateva sute de grame.