Adevarul: Mor pestii din baltile Brailei!

Mii de pesti morti s-au strans de pe luciul iazului din cartierul Lacul Dulce, Braila. Autoritatile colecteaza „cadavrele" care fac aerul irespirabil.

De doua zile, autoritatile locale din Braila aduna puzderia de peste mort care pluteste la suprafata baltii din cartierul Lacul Dulce, aflata la marginea Brailei. Locuitorii zonei se plang de mirosul pestilential si sunt disperati ca duhoarea a intrat pana in case.

400 de kilograme intr-o zi

"Totul s-a produs din cauze naturale. Diferentele mari de temperatura au dus la moartea piscicola. De doua zile adunam pestele mort din balta aflata in cartierul Lacul Dulce.

Cadavrele sunt stranse in saci de plastic, sunt sigilati si vor fi ridicati de Protan, firma care va incinera pestele colectat. Ieri (luni – n.r.) s-au adunat aproximativ 400 de kilograme de peste", a declarat viceprimarul din Braila, Dointa Ciocan. Edilul spune ca oamenii care locuiesc in zona au incercat sa stranga pestele mort.

„De aceea am luat masura ingradirii acestui perimetru. Zona ramane sub paza Politiei Comunitare pana ce toate cadavrele vor fi adunate. Apoi, imprejurimile vor fi supuse unui regim de ecologizare, pentru ca cetatenii arunca haotic resturile menajere", a mai spus Doinita Ciocan. Viceprimarul este hotarat sa treaca la amenzi daca oamenii nu vor pastra curatenia in zona.

„Pestii au murit asfixiati"

Comisarul-sef al Garzii de Mediu, Mircea Dan Grigorescu, spune ca situatia creata nu poate genera o epidemie. „Tragedia este ca au murit atatia pesti, iar mirosul acestor cadavre este infiorator. Insa primaria a facut un lucru extraordinar. A ingradit zona si a pus-o sub paza. Multi dintre locuitorii din zona dadusera buzna sa stranga pestele mort", a spus Grigorescu.

El a adaugat ca s-au recoltat probe de apa pentru a se stabili daca au fost elemente toxice in apa iazului. Directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), dr. Gicu Dragan, spune ca balta nu este autorizata sanitar-veterinar si ca incidentul s-a produs din cauza secetei si a lipsei de oxigen din apa.

"Pestii au murit asfixiati, dupa ce nivelul apei a scazut pana la 20 de centimetri. In mod obisnuit, adancimea baltii nu depaseste 50 de cm. Acum, pestii se zbat in putina apa care a ramas, dar vor muri in malul baltii", a mai spus directorul Dragan.

spot_img

Ultimele știri