Adevarul: Locuitorii din Darmanesti cer inchiderea rafinariei

Cateva zeci de persoane, printre care si fosti angajati ai rafinariei, au semnat o sesizare catre autoritatile de mediu din Bacau, in care au reclamat nivelul inalt de poluare si au solicitat sa fie luate masuri. Petitionarii cer oprirea de urgenta a rafinariei si realizarea unor investitii pentru reducerea poluarii.

Locuitorii din localitatea Darmanesti au sesizat autoritatile de mediu din Bacau asupra efectelor pe care le au emisiile de gaze care provin de la rafinaria Darmanesti. Ei sustin ca sanatatea lor si mediul in care traiesc se afla in pericol.

Padurile si apele din jur, in special lacul de acumulare Valea Uzului, care este sursa de apa potabila a Bacaului, sunt afectate de amestecul de gaze combustibile toxice care sunt arse la facla si in termocentrala, iar apoi sunt evacuate in atmosfera.

La rafinaria din Darmanesti se prelucreaza zilnic 2.000 tone de reziduuri cu o concentratie de sulf de peste 3%. Din aceasta materie prima rezulta 400 tone de cocs pe zi cu un procentaj de sulf de peste 4%, motorina si benzina de calitate inferioara.

Locuitorii cer, in conditiile in care nu exista o instalatie de desulfurare a gazelor si de recuperare a sulfului, inchiderea rafinariei. Ei vor sa actioneze in instanta conducerea rafinariei si sa apeleze chiar si la ajutorul institutiilor legislative europene in cazul in care autoritatile nu vor lua masuri.

Autoritatile locale sustin ca mediul este curat

Peste 10% din materia prima prelucrata la Darmanesti se transforma intr-un amestec de gaze toxice care sunt arse in termocentrala si evacuate in atmosfera, adica 200 tone pe zi, cantitate ce contine aproximativ 40 tone de sulf in compusi ca dioxid de sulf, hidrogen sulfurat, mercaptani.

Probele de apa prelevate periodic din lacul de acumulare Poiana Uzului, de catre Directia Apelor Siret, nu arata insa ca indicatorii au fost depasiti, in ciuda faptului ca localitatea Darmanesti este mai tot timpul acoperita, din cauza poluarii, de o ceata puturoasa, mirosul predominant fiind cel de sulf.

Autoritatile isi sustin, la randul lor, punctul de vedere. Rafinaria are autorizatie integrata de mediu si, in baza acesteia, are o anumita libertate de a emite gaze poluante. Sub semnul intrebarii este pusa totusi aparatura de testare a probelor de aer, detinuta de Agentia de Mediu sau modul in care se fac analizele.

Aceste raspunsuri, venite din partea autoritatilor locale, i-au determinat pe locuitorii din Darmanesti sa ceara atat revizuirea autorizatiei de mediu, cat si efectuarea analizelor de apa si aer la un laborator din strainatate. Ei sustin ca, potrivit legii, poluatorul este obligat sa accepte aceste demersuri si sa suporte costurile.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri