Apa calda rezultata in timpul racirii serverelor dintr-un centru de date din Helsinki furnizeaza caldura pentru 1.000 de apartamente. La cel mai „verde“ centru de date din lume, apa incalzita de servere este reciclata si folosita din nou pentru racirea acestora.
O minirevolutie in materie de electronica ecologica are loc la Catedrala Ortodoxa Uspenski din Helsinki, Finlanda.
Potrivit cotidianului „The Guardian", compania finlandeza de IT Academica a instalat un centru de servere de baze de date, de doi megawati, intr-un adapost gol din al Doilea Razboi Mondial aflat in catedrala, ce era menit sa-i protejeze pe functionarii orasului in cazul unui atac rusesc.
Apa incalzita in timpul racirii serverelor produce energie pentru incalzirea a 1.000 de apartamente.
Rezultatele nu au intarziat sa apara
In toata lumea, cresterea rapida a cantitatilor de informatii si de date a dus la stocarea lor online, creand astfel o cerere uriasa de centre de date accesibile. Totusi, serverele consuma o mare cantitate de energie, provocand ingrijorare cu privire la emisiile de gaze cu efect de sera produse.
De pilda, aproximativ 2% din totalul de energie electrica utilizata in Marea Britanie furnizeaza energie pentru centrele de date, ele fiind insa destul de scumpe si o cauza a schimbarilor climatice. Racirea serverelor este cea mai costisitoare parte a mentinerii unui centru de date, dar compania finlandeza a acceptat aceasta provocare, utilizand energia termica rezultata.
Impreuna cu Helsingin Energia, o companie detinuta de municipalitatea Helsinki, inginerii au proiectat un sistem pentru a utiliza apa din Marea Baltica pentru a raci serverele. Caldura este transferata printr-un sistem de conducte separate de apa desalinizata si apoi trimisa prin intermediul vastei retele de tunele subterane la sistemul de termoficare pentru care fusesera construite initial tunelele.