Adevarul: Legume bio langa Lehliu, dupa retete frantuzești

La numai 65 de kilometri de București, un fost ziarist francez cultiva roșii, ardei și vinete ecologice. Legumele nu sunt tratate cu substanțe chimice, nu conțin organisme modificate genetic și au gust autentic.

Simona Dimache, inginer agronom, verifica in ce stare se afla rasadurile bio din solar Foto: Elena Craescu

„Consumatorii romani se plang tot mai des ca roșiile, vinetele și ardeii pe care-i cumpara din supermarket au forme perfecte, dar niciun gust. Aceste legume sunt crescute in mod forțat. Sunt culese verzi și tratate cu substanțe care sa le dea culoarea specifica și atat. Daca ați vedea cum sunt facute, nu ați mai pune așa ceva in gura“.

Astfel și-a inceput discursul Simona Dimache, inginer agronom, responsabilul cu dezvoltarea la societatea Ecolife Bio care cultiva legume ecologice in comuna Dor Marunt, de langa Lehliu Gara, județul Calarași, la numai 65 de kilometri de București.

Totul a inceput acum cațiva ani la inițiativa lui Gilles Caillaud, un fost jurnalist francez care a venit in Romania sa transmita pentru ziarul „Liberation“ informații despre Revoluția din ’89. Urmand dorința bunicului sau de a se ocupa de agricultura, a revenit la noi in țara aducand cu el experiența franceza in ceea ce inseamna agricultura biologica, fara pesticide și fara organisme modificate genetic.

Puțin mai scumpe decat legumele convenționale

Ferma se intinde pe șase hectare și se prezinta ca o asociație de producatori. Este constituita in momentul de fața din cinci producatori din Dor Marunt și Lehliu Gara. Aceasta suprafața este cultivata cu 24 de soiuri de legume, de la roșii și castraveți pana la ridichi și sfecla roșie.

„Avand in vedere ca investițiile in agricultura ecologica sunt foarte mari, incercam sa formam o asociație de producatori de legume pentru a beneficia de susținere financiara din partea statului“, ne-a spus Simona Dimache.

„Noi nu tratam plantele cu substanțe chimice, ne facem decocturile din pelin sau din urzica. Tocmai de aceea, in agricultura bio pot exista pierderi la producție, mai ales atunci cand apare o mana sau un atac de insecte. Trebuie sa avem mare grija“, a continuat ea. Acum abia au ieșit ceapa verde și ridichile.

O femeie din sat, ziliera, prindea ridichile in legaturi pentru ca Simona Dimache sa onoreze comanda catre unul dintre magazinele cu specific bio din București, in care iși desface marfa. Legatura de ridichi ecologice costa 1,5 lei. Simona Dimache ne-a spus ca toate produsele pe care le vinde sunt cu aproximativ 30% mai scumpe decat legumele crescute in sistem convențional.

„In piețele de lux bucureștene, ridichile convenționale sunt de trei ori mai scumpe decat ale mele“, ne-a mai zis ea.

Samanța din Franța, foarte scumpa

Practicarea agriculturii bio necesita o anumita perioada de conversie. La Dor Marunt, producatorii se afla deja la cel de-al treilea an, fapt pentru care pot ieși pe piața cu produsele ecologice. Anul trecut, producatorii au cumparat samanța certificata biologic din Franța cu foarte mulți bani. Toata samanța a costat 20.000 de euro.

Anul acesta insa ei au reușit sa achiziționeze samanța netratata, cu certificat de calitate, de la Institutul de la Vidra, investiția fiind de doar 1.000 de euro. „Romania nu are deocamdata o baza solida de semințe ecologice“, ne-a explicat Simona Dimache.

Producția de legume bio s-a ridicat anul trecut la 150 de tone. „La inceput am avut mari probleme cu vanzarea pentru ca oamenii erau neincrezatori in produsele ecologice. Acum e mai bine. Vindem in magazinele specializate“, a mai spus ea.

Perdele de protecție cu plante aromatice

In ceea ce privește agricultura biologica, totul trebuie sa respecte circuitul naturii. Fiecare pas greșit poate duce la o scadere drastica a producției. Experiența franceza insa a contat foarte mult. Producatorii de legume bio de langa Lehliu iși protejeaza plantele de boli și de daunatori cu ajutorul unor perdele de protecție cu plante aromatice. Ei folosesc salvie, cimbru, busuioc, marar, patrunjel și ceapa.

„De exemplu, ceapa e o planta foarte buna de protecție la roșii. Daca tomatele sunt intersectate cu ceapa, vei fi sigur ca nu vei avea niciodata atac de insecte“, ne-a explicat inginerul agronom.

Astfel, terenul eco din Dor Marunt incepe cu un rand de salvie, dupa care urmeaza randurile de ardei. Acestea se termina cu un rand de busuioc, o alta planta aromatica. „Ardeii, tomatele și vinetele sunt plantele cele mai pretentioase“, a spus Simona Dimache.

150 de tone de legume au fost obținute anul trecut de pe plantațiile ecologice de langa Lehliu.

Sistem de irigatie prin picurare in regiunile aride

Plantatia de langa Lehliu are și un solar unde sunt crescute rasadurile. Dupa ce sunt scoase din sera, acestea sunt plantate pe terenul de șase hectare si udate cu apa care provine de la un sistem de irigație prin picurare. Dor Marunt se afla in zona Baraganului, regiune arida care are constant nevoie de alimentare cu apa prin irigație.

Rezerva de apa are o adancime de doi metri

Mai mult decat atat, legumele necesita apa in mod continuu. Cele șase hectare cultivate bio langa Lehliu beneficiaza de un sistem de irigație prin picurare, sistem care i-a costat pe investitori 70.000 de lei, cu excepția puțurilor.

Rezerva de apa pentru reglarea temperaturii

Terenul mai cuprinde si o rezerva de apa de doi metri adancime. Aceasta aduce apa la o temperatura aproximativ egala cu cea a solului, avand in vedere faptul ca apa este pompata de la 80 de metri adancime. Este evitat astfel riscul de aparitie a manei asupra plantelor. „Prin sistemul de picurare udam numai acolo unde trebuie. Sistemul uda direct la radacina si nu pe frunza“, a spus Simona Dimache.

Sistemul de irigație prin picurare este o metoda utilizata indeosebi in zonele secetoase, reducand mult consumul de apa. Apa patrunde lent spre radacinile plantelor.

Daca este corect instalat și controlat, sistemul de irigație realizeaza importante economii la apa prin reducerea fenomenului de evaporare. Pe de alta parte, este eliminat riscul de producere a unor boli care apar de obicei la contactul apei cu frunzelor plantelor.

Legumele ecologice, sanatoase pentru om

Legumele ecologice se produc fara adaos de substanțe chimice de sinteza, precum ingrașamintele artificiale, erbicidele, insecticidele sau pesticidele. Cand vorbim despre un produs ecologic, ne referim la intreg lanțul alimentar: de la producția de materii prime (sol, semințe, ingrașaminte organice) la pregatirea, transformarea, depozitarea, ambalarea și transportarea ingredientelor și produselor bio, potrivit Ecolife.

Pesticidele și ingrașamintele chimice folosite in agricultura convenționala se infiltreaza direct in plante, spre deosebire de ingrașamintele organice, care trebuie transformate inițial in compuși asimilabili de catre plante.

In cazul practicarii agriculturii convenționale, viața microbiana a solului devine foarte saraca. In plus, stratul insuficient de humus, sarac in materii organice, duce la producerea de legume denaturate, lipsite de gust și cu puține substanțe nutritive.

Dupa ce sunt culese, ridichile bio sunt prinse in legaturi

Consumand alimente produse prin agricultura convenționala, omul ingereaza numeroși agenți toxici, cu efect cancerigen, cum sunt nitrații. Pe de alta parte, produsele ecologice au un conținut foarte redus, chiar nul, de reziduuri de pesticide, fapt pentru care alimentele bio previn imbatranirea precoce și bolile cronice și contribuie la creșterea capacitații de munca fizica și intelectuala.

„Eu cred ca lumea agricola are o mare responsabilitate in ceea ce privește sanatatea omului. Trebuie sa susținem o agricultura durabila, fara pesticide, deoarece acestea din urma sunt nefaste pentru sanatatea umana“, spunea Gilles Caillaud anul trecut, in cadrul unui simpozion pe teme ecologice.

In piețele de lux bucureștene, ridichile convenționale sunt de trei ori mai scumpe decat ale mele

Simona Dimache, inginer agronom
 

spot_img

Ultimele știri