Zeci de impatimiti ai vanatorii din intreaga lume vin, luna de luna, pe domeniul de la Sarlota ca sa vaneze oi salbatice si cerbi lopatari. Distractia amatorilor de adrenalina costa cel putin 3.000 de euro pentru fiecare muflon doborat si alti 5.000 de euro pentru un cerb.
Un drum forestier serpuit, prin paduri vechi de secole, liniste deplina. Acesta este tabloul cu care sunt intampinati in fiecare an zeci de turisti straini care vin in Banat special pentru a vana mufloni, cerbi lopatari, capriori si mistreti. Din Germania si Austria, pana la Liban si indepartata China, vanatorii se inghesuie sa ajunga la vanatoare.
Ei scot chiar si 5.000 de euro din buzunar pentru o singura partida. Pentru cei care au in grija domeniul de la Sarlota, ziua de lucru incepe atunci cand se crapa de ziua. Fie ca au sau nu clienti, angajatii complexului merg cu noaptea in cap in padure ca sa hraneasca sutele de mufloni, cerbi si porci mistreti. Daca sunt amatori, atunci mancarea se lasa in 15 locuri special amenajate in apropierea unor observatoare, de unde pandesc vanatorii.
„Ziua de lucru incepe la sapte dimineata si se incheie seara tarziu. Noi, cei responsabili de complex, suntem putini la numar. Avem patru vanatori-paznici si un sef peste ei. Dar daca pui suflet, atunci treci peste oboseala. Suntem oamenii padurii, deci nu ne este frica de munca", a declarat Danut Preda, seful complexului. In plin sezon, adica vara, pentru angajatii Directiei Silvice nu exista zile libere. Zeci de vanatori-turisti vin, fie si doar pentru un weekend, sa vaneze. „Nu avem sambete sau duminici, e nebunie aici", a mai completat Preda.
Dar nici cand vine frigul, amatorii de trofee nu uita de pasiunea lor. De pilda, ultima vanatoare organizata la Sarlota a avut loc in urma cu doua saptamani, cand au venit zece austrieci si nemti. Au stat cateva zile si au avut parte de o experienta all-inclusive.
„Noi ii luam direct de la aeroport, ii cazam intr-o vila a institutiei, dupa care le prezentam intregul complex. Drumul e unul forestier, pe care il strabatem cu masini 4×4, asa ca adrenalina e si mai mare. Dupa ce au facut turul domeniului si vad ce au la dispozitie, pot alege ce vana. De obicei, a doua zi, trecem la treaba. La 7.00 dimineata, inainte ca vanatorii sa plece pe traseu, angajatii nostrii merg sa imparta hrana in apropierea turnurilor de observatie. Astfel, cand vor veni sa manance, animalele se vor afla la 3-4 metri de vanator", a explicat inginerul silvic.