Reprezentantii tarilor sarace au declarat, la Bangkok, in cadrul negocierilor Organizatiei Natiunilor Unite, ca nu vor semna acordul final privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera decat daca statele puternic industrializate le vor oferi miliarde de dolari care sa le ajute sa se adapteze si sa faca fata incalzirii globale.
Oficialii din statele insulare situate in Caraibe si in sudul Pacificului au explicat ca se confrunta cu inundatii puternice, cresterea nivelului apei marilor si cicloni, toate aceste fenomene reprezentand efectele directe ale schimbarilor climatice.
Mai mult, acestia spun ca nu au resursele financiare necesare pentru a construi baraje marine sau pentru a reloca populatia amenintata. „Adaptarea la aceste fenomene ne aduce la limita supravietuirii, astfel incat, in lipsa unei intelegeri financiare care sa fie parte a acestui tratat, noi nu suntem deloc stimulati sa il semnam", ameninta un oficial din Barbados. De cealalta parte, statele puternic dezvoltate economic isi declara acordul de principiu pentru acest sprijin, insa nu pot ajunge la o intelegere in ceea ce priveste modul cum sa fie acordat ajutorul financiar.
Cele doua variante asupra carora se poarta negocierile vizeaza fie acordarea unui ajutor voluntar din partea Statelor Unite ale Americii, fie un sprijin european rezultat din comercializarea certificatelor de emisii poluante. De asemenea, a fost vehiculata ideea introducerii unei taxe pentru combustibilii folositi in transportul aerian si marin prin care sa fie asigurate fondurile pentru sprijinirea tarilor sarace.
Statele slab dezvoltate care au impus aceasta conditie se bucura, la Bangkok, de sprijinul Chinei, ai carei negociatori au spus ca sprijinul pe care ar trebui sa il primeasca anual tarile sarace sa fie de 0,5% din produsul intern brut al fiecarui stat puternic industrializat.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul