Adevarul: Inventie romaneasca: componente din plastic reciclat pentru autoturisme

O tanara cercetatoare de la Academia Romana a testat in laborator o metoda de transformare a deseurilor de ambalaje in componente pentru masini. Ea a demonstrat ca piesele obtinute din plastic reciclat sunt la fel de bune calitativ ca cele din plastic conventional. Raluca Darie si-a prezentat solutia in cadrul unei competitii internationale si asteapta ca producatorii de masini sa o puna in aplicare.

In urma procesului de reciclare a deseurilor de ambalaje se obtin fulgi de plastic, folositi ulterior ca materie prima pentru alte produse

Adevarul: In ce consta metoda de reciclare pe care ai testat-o in laborator?

Raluca Darie: Prin efectuarea unui studiu de caz asupra unui panou de automobil in care am inlocuit o parte din plasticul conventional cu plastic obtinut din deseuri, am observat ca solutia este viabila si, mai mult decat atat, avantajoasa, conducand la un impact redus asupra mediului inconjurator.

Acest experiment a constituit, de fapt, teza mea de doctorat, realizata sub indrumarea profesorului dr. Cornelia Vasile de la Academia Romana si a profesorului dr. Marek Kozlowski de la Centrul de Excelenta in Reciclarea Materialelor din cadrul Universitatii Tehnice Wroclaw, Polonia, cercetarile fiind realizate de mine in cele doua institutii.

Senzori din plastic reciclat

La competitia la care ai participat ai ajuns intre cei cinci finalisti. Ce idee a castigat?

Cele cinci proiecte finaliste din competitia referitoare la inovare si excelenta in reciclarea materialelor plastice, organizata la Bruxelles de Asociatia Europeana a Producatorilor de Plastic „PlasticsEurope” au fost realizate de studenti din Austria, Germania, Spania si Polonia.

Au fost proiecte in care s-au prezentat fie obtinerea unor senzori care au in componenta lor materiale plastice reciclate sau obtinerea unor hidrocarburi lichide prin tratarea termica a deseurilor plastice, fie realizarea unui microcip care, fixat pe diferite materiale de ambalare, faciliteaza managementul reciclarii prin detectarea anumitor tipuri de materiale plastice.

Proiectul castigator a abordat aceasta ultima tehnica si este al unui student din Spania. Vreau sa mentionez totusi ca sutinerea nationala la aceasta competitie a contat la castigarea premiului. Colegul spaniol a fost sprijinit de specialisti din companiile spaniole participante la conferinta, una dintre acestea fiind chiar un sponsor al proiectului. Din acest punct de vedere regret faptul ca din Romania nu au fost alti participanti.

Care sunt beneficiile de pe urma participarii la acest eveniment? Vei putea pune in aplicare ideea ta?

Selectia proiectului meu si implicit participarea la un asemenea eveniment international mi-a oferit posibilitatea de a intra in contact cu experti din domeniul reciclarii materialelor plastice, atat din cadrul unor companii si din mediul academic, cat si cu membri ai Comisiei Europene sau chiar cu alti colegi studenti.

Potentialele legaturi de colaborare cu specialisti, precum si cunoasterea ultimelor tendinte si reglementari legislative in acest domeniu imi vor fi utile in desfasurarea cercetarilor ulterioare, subiectele dezbatute fiind de interes actual in prevenirea si controlul poluarii asupra mediului.

Lucrarea prezentata in cadrul competitiei are deocamdata caracter fundamental, studiile sunt realizate la nivel de laborator, insa cred ca exista posibilitati de aplicare practica in cazul unor reale surse de finantare, ca urmare a unor colaborari cu industria auto.

Combustibil din arderea calculatoarelor uzate

Ce alte solutii cu privire la protectia mediului ati mai descoperit in laborator?

Tematica lucrarii mele se refera la preocupari privind protectia mediului dezvoltate anterior in cadrul departamentului condus de dr. Cornelia Vasile in Institutul „Petru Poni” din Iasi, dar si in grupul dr. Marek Kozlowski din Centrul de Excelenta in Reciclarea Materialelor.

Acestea au fost sustinute de un numar mare de articole publicate in reviste din tara si strainatate, carti aparute la edituri interne si externe, teze de doctorat. Rezultate recente notabile in domeniul reciclarii au fost obtinute de un grup condus de dr. Vasile in colaborare cu o echipa din Turcia, referindu-se la posibilitatea inlaturarii materialelor toxice din deseurile electronice si obtinerea unor uleiuri din arderea unor parti din computere care pot fi reciclate sub forma de combustibili sau materii prime pentru diferite produse de consum.

Care este, din punctul tau de vedere, cea mai mare problema de mediu a Romaniei?

Cred ca in momentul de fata cea mai mare problema in tara noastra este la nivelul reciclarii deseurilor, in general, si la nivelul colectarii selective a deseurilor municipale, in particular. Aici ma refer la acele containere pentru depozitarea diferita a deseurilor pe tipuri de materiale: sticla, metal, hartie si plastic.

Chiar daca acestea exista in unele orase, nu sunt eficiente din punctul de vedere al cantitatilor de deseuri colectate separat. Pentru a ne alinia unor tari ca Olanda, Germania sau Belgia, unde reciclarea deseurilor se realizeaza in procent de 80% sau chiar mai mult, trebuie sa se realizeze un flux continuu de material reciclabil de acelasi tip.

Daca populatia ar colabora in acest scop si administratia municipala ar contribui la implementarea acestui tip de selectare si mai ales depozitare, cred ca in viitorul apropiat vor fi investitii din partea unor firme de reciclare pentru realizarea unor centre de sortare. Ulterior se va realiza materia prima pentru obtinerea unor produse utile din materiale reciclate, inchizand astfel ciclul de viata al unui material.

Te gandesti sa continui cercetarea in scopul protejarii mediului?

Sunt optimista si sper sa continui studiile incepute in domeniul ecologiei, avand din ce in ce mai multe posibilitati de aplicare a materialelor reciclate, curand de provenienta nationala. As vrea sa cred ca am deja avantajul unor studii incipiente multidisciplinare si un prim contact cu lumea stiintifica si producatori de materiale plastice din Europa.

Cu ajutorul colegilor de la Institutul „Petru Poni” din Iasi, unde lucrez in prezent, vom realiza colaborari nationale si internationale in acest domeniu.

Raluca Nicoleta Darie

S-a nascut in Iasi in anul 1976.
A absolvit cursurile pentru licenta si masterat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iasi, Facultatea de Chimie.

In octombrie 2008 si-a luat doctoratul in cadrul Institutului de Chimie Macromoleculara din Academia Romana Iasi, unde lucreaza in prezent. Lucrarea sa a avut ca tema „Solutii combinate pentru compatibilizarea sistemelor complexe de materiale plastice si valorificarea deseurilor de plastic“.

Domeniile in care s-a specializat: valorificarea deseurilor de mase plastice, stiinta materialelor, ingineria mediului.
A publicat 12 lucrari stiintifice in reviste de specialitate nationale si internationale.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri