Adevarul: Insulele Solomon exporta delfini!

Stirea conform careia Insulele Solomon vor exporta, in Dubai, 28 de delfini destinati unui acvariu a fost confirmata. Mamiferele vor fi capturate din mediul lor natural, din jurul Insulei Gavutu, situata undeva in apropierea capitalei Honiara, de unde vor fi transportate spre Dubai, la bordul a doua avioane tip DC 10.
Intregul drum va dura 30 de ore. Organizatiile ecologiste s-au inflamat imediat si vor sa asedieze insulele unde se pune la cale vanatoarea.

Tranzactia survine la cativa ani dupa un alt scandal, pe aceeasi tema, declansat in 2003 de transportul a 28 de delfini "cu nas borcanat", care au fost vanduti unui parc acvatic din Mexic. Pana acum, cel putin noua dintre delfinii exportati au murit, sustine Institutul Earth Islands.

In luna iunie, anul acesta, institutul s-a alaturat unor grupuri internationale de protectie a mediului pentru a critica hotararea guvernului de a incuraja comertul cu mamifere marine. In luna august, ministrul pisciculturii a afirmat ca guvernul nu a criticat capturarea si vanzarea a cel putin 100 de delfini, care anual sunt comercializati de firme specializate particulare.

Mai mult decat atat, ministrul pisciculturii a specificat ca parcurile de distractii platesc foarte multi bani pentru delfinii dresati si ca el, personal, va insoti delegatia spre Dubai pentru a aduce si mai multi cumparatori.
Organizatiile instaureaza boicot

Lawrence Makili, directorul Earth Island, a spus ca va initia un boicot international al cumparatorilor de ton, daca guvernul insulelor nu va stopa comertul cu delfini. "Acest guvern este iresponsabil", a mai spus Makili. Robert Satu, directorul Centrului marin de educare si export al mamiferelor, implicat in afacere, sustine ca legea, conform careia comertul cu delfini ar fi fost stopat, a fost ilegala, existand in acest sens o hotarare a tribunalului prin care, anul acesta, in mod exceptional este permis exportul.

Asociatiile de protectie a animalelor sustin ca pentru animale e foarte daunator sa fie vandute si stramutate din mediul lor natural.

Fortele de ordine se asteapta la proteste

La aeroportul Henderson Field, de langa Honiara, fortele de ordine au fost avertizate sa interzica accesul presei, in special cel al cameramanilor si fotografilor. De asemenea, persoanele care vor protesta fata de tranzactia cu delfini incheiata de Insulele Solomon vor fi indepartate cu cel putin 30 de minute inainte ca mamiferele sa fie aduse pe aeroport.

Robert Satu nu a vrut sa dezvaluie presei cine a importat delfinii si nici pretul la care au fost cumparati acestia, desi guvernul din insula a recunoscut ca fiecare exemplar valoreaza peste 5.000 de dolari.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri