Romania va avea, incepand de astazi, una dintre cele mai moderne retele de statii de masurare a calitatii aerului.
Ministrul mediului si dezvoltarii durabile, Attila Korody, va inaugura astazi, la sediul Primariei Copsa Mica, Reteaua Nationala de Monitorizare a Calitatii Aerului.
Potrivit oficialilor de la Ministerul Mediului, reteaua va cuprinde in total 117 statii de monitorizare a calitatii aerului, amplasate in cele mai poluate orase din Romania.
Ofi cialii spun ca, prin inaugurarea Retelei Nationale chiar in orasul Copsa Mica au vrut sa marcheze relevanta ei pentru respectarea normelor de protectie a mediului, in zone cunoscute ca fi – ind extrem de poluate. "Am ales Copsa Mica pentru ca e un punct foarte sensibil, iar in aceste locuri sensibile incercam sa identifi cam toate sursele de poluare", a declarat Narcis Jeler, consilier al ministrului mediului.
Acesta a adaugat ca statiile de monitorizare a aerului vor fi amplasate in localitatile puternic poluate.
Statiile sunt legate in retea Reteaua reprezinta unul dintre cele mai complexe si mai moderne sisteme de monitorizare a calitatii aerului din Europa. Echipamentele sale vor fi integrate astfel incat sa furnizeze date privind calitatea aerului, in concordanta cu cerintele legislatiei nationale. De asemenea, Sistemul National de Monitorizare a Calitatii Aerului este conceput astfel incat sa fi e in deplina concordanta cu sistemele existente in statele membre ale Uniunii Europene.
Toate statiile sunt puse in legatura unele cu altele, iar datele culese pot fi transmise oriunde, instantaneu.
Orasul cel mai poluat din Europa Studiile privind protectia mediului, efectuate in ultimii ani, arata ca orasul Copsa Mica e cel mai poluat oras din Romania, dar si cel mai poluat din Europa. Poluarea provine de la Combinatul metalurgic – Sometra, uzina care deja a fost somata sa faca anumite investitii pentru protectia mediului pana, cel mai tarziu, in 2012.
Intreg programul de ecologizare a acestui oras este plasat sub o supraveghere stricta. Potrivit datelor Ministerului Mediului, solul din zona Copsa Mica este intens poluat pe o suprafata de circa 3.400 de hectare. Metalele grele au fost identifi cate si in panza freatica, si in plantele cultivate in zona.
Medicii care au studiat starea de sanatate a copiilor din Copsa Mica spun ca micutii din oras sunt expusi intr-o proportie mult mai mare morbiditatii infantile decat copiii din Dumbraveni, de pilda, o localitate situata la numai 14 de kilometri de Copsa.
Scopul retelei de monitorizare a calitatii aerului este tocmai de a sesiza zonele poluate, pentru ca organele competente sa poata impune masuri de ecologizare in timp util.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul