Adevarul: Hartie produsa fara celuloza, fara apa si fara clor

Hartia „Ultra Green” produsa de americanii de la GPA este rezistenta la uzura prin frecare, la apa si la grasimi
Americanii au lansat hartia „Ultra Green", produsa fara utilizarea celulozei, a apei ori a agentilor toxici, informeaza Environmental News Network.

Inovatia apartine companiei GPA, producator de hartie din Chicago. Hartia „Ultra Green" este rezistenta la uzura prin frecare, la apa si la grasimi si este facuta din pulberi minerale obtinute din carbonat de calciu, combinate cu rasini naturale si polietilena.

In acelasi timp, pentru obtinerea produsului suta la suta ecologic nu este utilizat nici clorul, folosit in fabricarea hartiei traditionale pentru albirea pastei de hartie.

Pornind de la aceste coordonate, produsul celor de la GPA respecta standardele impuse de Administratia Alimentelor si Medicamentelor din SUA.

Pret mai mic cu pana la 40%

In cifre, inlocuirea unei tone de hartie obtinuta din celuloza cu o tona de hartie „Ultra Green" inseamna salvarea a 20 de copaci si a peste 28.000 de litri de apa. In acelasi timp, o tona de hartie „Ultra Green" inseamna economisire de energie de 7,3 MWh.

Consumul redus de apa si de energie pe care il implica procedeul de producere a acestui tip de hartie face ca pretul ei sa fie cu 30 pana la 40 de procente mai mic decat al celei obtinute din celuloza.

Datorita rezistentei la apa si grasimi, hartia produsa de cei de la GPA este un produs care poate fi folosit pentru exterior fara a implica riscul de a se descompune. „Hartia „Ultra Green” poate fi folosita oricand in locul hartiei traditionale.

Dincolo de faptul ca prezinta calitati de imprimare superioare celor ale hartiei traditionale, „Ultra Green” are si avantajul durabilitatii similare plasticului", spun reprezentantii companiei producatoare.

Gratie calitatilor superioare si impactului redus asupra mediului, hartia „Ultra Green" se inscrie in cursa pentru titlul de „inventia anului".

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri