Administratorii gradinilor zoologice sunt obligati sa pastreze destinatia initiala a terenului. Actul normativ urmareste stoparea speculatiilor imobiliare.
Dupa ce, in vara anului trecut, speculatiile imobiliare din zonele parcurilor au primit o lovitura prin introducerea unei prevederi legislative conform careia orice spatiu verde trebuie sa-si pastreze incadrarea din planurile urbanistice, guvernul a adoptat acum o norma legislativa similara, care vizeaza terenurile pe care functioneaza gradinile zoologice.
Astfel, prin completarea Ordonantei de Urgenta nr. 114/2007, se stipuleaza ca „schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi, gradini zoologice, gradini botanice, parcuri dendrologice si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor este interzisa, indiferent de regimul juridic al acestora".
Totodata, potrivit noii forme a actului normativ, incalcarea dispozitiilor legale in acest sens constituie infractiune.
Obligatie indirecta
In conditiile in care o parte a gradinilor zoologice, evaluate in prezent din punctul de vedere al indeplinirii conditiilor proprii pentru cresterea animalelor, ar putea fi inchise, legea impune, indirect, transformarea acestor terenuri in spatii verzi.
Administratorii acestor gradini sunt obligati ca, in cazul in care ele nu mai respecta normele privind protectia animalelor si inchiderea lor este iminenta, sa reamenajeze terenurile si sa le transforme in spatii verzi.
Reamenajarea terenurilor se va face din fondurile proprii ale administratorilor gradinilor, respectiv autoritati locale, muzee de stiintele naturii ori proprietari privati.
In acelasi timp, Ministerul Mediului trage un semnal de alarma cu privire la aceste situatii si face un apel catre administratorii gradinilor, astfel incat sa nu se ajunga la inchiderea adaposturilor zoologice.
„Dorim sa sprijinim autoritatile locale in realizarea de investitii pentru extinderea si modernizarea gradinilor zoologice din Romania, acestea fiind puncte de atractie turistica si avand o importanta educativa deosebita atat pentru copii, cat si pentru adulti", a declarat secretarul de stat din ministerul mediului, Lucia Varga.
Fara vile la Zoo Baneasa
Un caz direct vizat de noile prevederi legislative il reprezinta gradina zoologica din Capitala. Nu de putine ori, a fost vehiculata ipoteza inchiderii ori stramutarii acestei gradini, ipoteza asociata cu diverse interese imobiliare in zona Baneasa. In noile conditii legale, aceasta ipoteza nu mai are sanse de concretizare.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul