Adevarul: Gradina Zoo din Targu Mures se extinde

Infiintata inca din anii ’60, Gradina Zoologica din Targu Mures a strans la un loc, in constructii improvizate, animale din fauna locala, in principal cerbi, lupi si vulpi, dar si un leu „scos la pensie" de la Circul de Stat Bucuresti.

La ora actuala este a doua din tara, ca intindere si varietate a speciilor, si singura recunoscuta pe plan european, pentru ca este amplasata in intregime in mijlocul unei rezervatii naturale si, in plus, respecta toate normele de protectie a animalelor captive.

Gradina Zoologica din Targu Mures este impartita in cinci sectoare: primate, casa tropicala, carnivore, erbivore si pasari. Situata in partea estica a orasului, pe Platoul Cornesti, gradina este locul traditional de agrement al localnicilor, plasat la cea mai inalta cota, respectiv 488 de metri deasupra nivelului marii si 197 de metri deasupra orasului.

Se dubleaza suprafata destinata animalelor

Cu toate ca la nivel national multe gradini zoologice urmeaza sa fie inchise, la Targu Mures situatia e diametral opusa. Recent, ministrul mediului, Korodi Attila, a anuntat acordarea unei finantari de 4,5 milioane de euro gradinii muresene, fond la care administratia locala va contribui cu 25%.

„Ministerul Mediului ne-a acordat aceasta suma pentru o perioada de trei ani. Banii vor fi folositi pentru lucrari de reabilitare, precum si pentru extinderea gradinii zoologice, de la 20 la 40 de hectare, fara insa a afecta cu nimic padurea si mediul inconjurator", a declarat Bereczki Baltazar, directorul gradinii zoologice.

El a precizat ca in cele 20 de hectare nu se va face nicio constructie propriu-zisa, ci doar amenajari de padocuri pentru speciile autohtone din fauna carpatina, care vor trai in regim de semirezervatie, respectiv 10 ha pentru cervidee, trei hectare pentru ursi si sapte pentru feline mari. In timp ce pe teritoriul actual pavilioanele in care traiesc speciile exotice vor fi reabilitate la standarde europene, urmand ca in viitorul apropiat targumuresenii sa se delecteze cu girafe si elefanti.

Gradina Zoo din Targu Mures este singura din tara care respecta, inca din 2005, cerintele europene din domeniu, obiectivul conducerii fiind accederea in Topul European al gradinilor zoologice. Anul trecut s-a refacut complet infrastructura – canalizare, apa, cu materiale de ultima tehnologie, cu garantie intre 50 si 90 de ani. S-au refacut, de asemenea, toate aleile si drumurile de acces.

In acest an se va termina pavilionul pentru pasari de balta, cu lacul aferent, o constructie pentru elefanti si girafe, cu cate doua hectare de padoc pentru fiecare dintre aceste specii. Bereczki Baltazar a asigurat ca normele internationale de spatiu pentru toate speciile de animale sunt asigurate, gradina fiind autorizata, conform Ordinului 742 modificat, cel mai drastic normativ european.

In Targu Mures s-au achizitionat specii noi, la pavilionul de pasari exotice, care anul trecut a fost reamenajat, cu fazani si pauni. „Suntem acum in topul european, iar termenii gandirii noastre se masoara nu in metri patrati, ci in hectare. La noi, spatiul biologic minim necesar este asigurat", a punctat Bereczki.

La ora adevarului…

Anul trecut, Mos Craciun a venit calare pe camila, iar in maximum doua luni vor fi aduse zebre si zimbri europeni. Acum, gradina are 76 de specii, fiind cea mai mare ca diversitate. „Nu ne hazardam sa aducem multe specii, fara a le asigura habitatul corespunzator.

In alte gradini din tara, animalele s-au inmultit excesiv de mult, dovada ca la ora actuala, din cele peste 30 de gradini existente, cateva trebuie inchise. Nu se mai pot ascunde adevarurile legate de protectia animalelor si de comportament de bun-simt fata de o vietate".

La ora actuala sunt pui de maimute, canguri, capre si oi, insa e perioada de imperechere si doar din luna mai vor iesi in lume puii celorlalte specii. Platoul Cornesti este, la randul sau, in reamenajare, iar printre altele, trenuletul va trece prin Gradina Zoo, iar turistii vor putea admira animalele din mersul trenului. Tot in acest an va intra in functiune si telegondola, ce va uni, pe trei piloni, distanta de aproape 4 kilometri dintre doua puncte de interes turistic ale orasului.

Este vorba de complexul de agrement "Muresul" (piscine, barci, jocuri sportive), de platoul Cornesti, unde se afla Gradina Zoologica, trenuletul pentru copii, pista de schi si sanie si o padure de zeci de hectare pentru excursii. Este, potrivit primarului Dorin Florea, o instalatie similara celei din Brasov spre Tampa, un proiect in valoare de circa un milion de euro ce urmeaza a fi prezentat consiliului local pentru aprobare.

Cercul „Prietenii Gradinii Zoo"

Programul educational cuprinde, si in acest an, manifestari in care vor fi angrenati copiii, precum Ziua Copacilor, Ziua Apei, Ziua Animalelor, Pasti si Craciun la Zoo etc.

Un accent deosebit se va pune pe largirea cercului „Prietenii Gradinii Zoo", care va cuprinde programe stiintifice, activitati concrete de ingrijire si crestere si salvare a animalelor accidentate in natura, prin adapostire la Zoo.

Copiii pot calari poneii, iar curiosii pot avea, ca si in alti ani, intalniri de „gradul III" pe aleile gradinii cu puii de urs, leu sau maimute. In ce priveste hotelul pentru caini, acesta functioneaza, deja, de doi ani cu succes. In prezent exista 12 locuri care sunt mai tot timpul ocupate de proprietarii cainilor care decid sa plece in concedii, in diverse deplasari si nu-si pot lua patrupedele cu ei.

Pensiune pentru ursi carpatini

In toamna, gradina si-a marit efectivul de animale prin achizitionarea a sase canguri Benett si a unui lup polar de la o gradina zoologica din Nyiregyhaza, Ungaria. Potrivit directorului Bereczki Baltazar, animalele au stat, anterior importarii in Romania, timp de sase luni in carantina pentru aclimatizare, conform normativelor europene.

Pentru fiecare exemplar s-a platit circa 600 de euro, a precizat Bereckzi, potrivit caruia in prezent, la Zoo Targu Mures, exista 76 de specii mari de animale, dar spera ca grupul de canguri sa constituie atractia sezonului de primavara. In plus, Targu Mures va fi in curand singurul oras din tara cu o rezervatie de salvare a puilor de urs.
Conducerea Gradinii Zoologice spune ca puii de urs abandonati sau raniti din toata tara vor putea fi adusi la Targu Mures. Dupa ce animalele vor creste, ele vor fi transferate la un centru similar, dar pentru ursi adulti, din Zarnesti.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri