Directia Apelor Dobrogea-Litoral, Societatea Ornitologica Romana si Primaria Techirghiol au cheltuit o jumatate de milion de euro pentru salvarea pasarii protejate. Banii s-au dus pe panouri informative, conferinte internationale, planuri de management si pe un petic de pamant pe marginea lacului Techirghiol.
Proiectul, finantat in proportie de 75% din fonduri comunitare, a demarat in 2004, avand o alocare financiara de 657.028 de euro.
Potrivit directorului Societatii Ornitologice Romane (SOR), Dan Hulea, mai mult de jumatate din bani au revenit celor de la Apele Romane, care i-au folosit pentru lucrari de protectie a lacului Siutghiol si aproximativ 45% au primit cei de la SOR.
Restul de cinci procente au revenit Primariei Techirghiol, bani folositi pentru igienizarea malului lacului, care se transformase intr-un adevarat depozit de gunoaie.
Cu banii primiti, SOR a achizitionat un teren pe marginea lacului unde, spune Dan Hulea, vor cultiva grau si porumb nu numai pentru asigurarea hranei pasaretului, dar si pentru atragerea turistilor care pot veni aici si pot admira gastele cu gat rosu, asa cum a vazut el ca fac israelienii.
„Pe lacul Techirghiol traiesc sute sau poate chiar mii de pasari, cand toate celelalte lacuri sunt inghetate”, ne-a spus Hulea.
Fara constructii pe lac
Din aceleasi fonduri, SOR a construit un foisor, a amenajat un centru de informare, a montat mai multe panouri informative, a organizat conferinte internationale unde au fost invitati reprezentanti din tarile care se afla pe traseul de migratie al pasarilor.
De asemenea, s-a intocmit un plan de management si s-a „negociat” cu autoritatile locale sa nu permita ridicarea de constructii pe malul lacului, iar pescarii si vanatorii au fost instruiti sa nu ucida gasca cu gatul rosu.