Adevarul: Friends of the Earth, vocea zgomotoasa a ecologiei

Reprezentantii uneia dintre cele mai mari organizatii internationale de mediu cer un acord european impotriva schimbarii climatice.

"Friends of the Earth" (n.r. Prietenii Pamantului) e una dintre cele mai active organizatii internationale de mediu. Are filiale in 70 de tari din toata lumea, unde activeaza peste doua milioane de membri. Lunar, reprezentantii organizatiei iau pozitie fata de cea mai stringenta problema de mediu fie din Europa, fie din alt colt de lume. Organizatia e cunoscuta pentru ineditul manifestatiilor sale, cele mai multe dintre acestea fiind zgomotoase si cu tinte precise.

Infiintata in 1971 prin unirea a patru organizatii de mediu din Franta, Suedia, Anglia si Statele Unite ale Americii, fundatia "Friends of the Earth" (FoE) promoveaza politici de mediu la nivel global, national, local si regional. Reprezentantii organizatiei isi propun sa protejeze pamantul impotriva deteriorarii provenite din activitatile oamenilor si a neglijentei acestora. Prin actiunile lor, activistii FoE conserva diversitatea ecologica, culturala si etnica. De asemenea, "Friends of the Earth" incurajeaza participarea publicului larg la actiunile de mediu si la luarea deciziilor in aceasta privinta.

Vor sa influenteze politicile europene

Reprezentantii "Friends of the Earth" sunt cunoscuti pentru organizarea unor ample campanii de constientizare a problemelor de mediu de catre publicul larg. Prin aceste campanii ei vor sa influenteze masurile luate de Comisia Europeana impotriva schimbarilor climatice. De-a lungul timpului, organizatia "Friends of the Earth" a devenit o voce demna de luat in seama pentru ca printre membrii organizatiei sunt si multi oameni de stiinta, care in general promoveaza solutii ajutatoare pentru crearea unui mediu sustenabil si a unei societati propice pentru toti oamenii.

Nemultumiti de discutiile de la Bali

Cea mai recenta luare de pozitie a organizatiei a fost la Bali, in privinta deciziilor luate acolo de catre tarile bogate ale lumii. In fiecare zi a summitului, activistii locali ai organizatiei au manifestat pe strazile din Bali pentru a le atrage atentia participantilor asupra incal¬zirii globale. Insa, dupa terminarea Conferintei de la Bali, organizatia "Friends of the Earth" s-a aratat nemultumita de rezultatul discutiilor, asta in ciuda faptului ca Natiunile Unite au ajuns la un acord de principiu privind reducerea incalzirii globala. Reprezentantii orga-¬¬
¬nizatiei considera ca dis¬cutiile de la Bali au fost scoase de pe fagasul normal de catre tari precum Statele Unite, Japonia si Canada.

UE trebuie "sa izoleze" administratia Bush

In opinia celor de la "Friends of the Earth", numai Uniunea Europeana a sustinut necesitatea unei reduceri a emisiilor de carbon cu 25-40%, asa cum spun si oamenii de stiinta. Statele Unite si Japonia au propus de fapt masuri pentru tarile in curs de dezvoltare in privinta reducerii suprafetelor despadurite si a tehnologiei de transfer.

"Uniunea Europeana s-a trezit prea tarziu pentru aceste negocieri. Tarile europene s-au confruntat cu administratia Bush si au sustinut ferm reducerea emisiilor de carbon, dar ar fi trebuit sa faca acest lucru mult mai devreme", au aratat reprezentantii organizatiei prezenti la Bali. In opinia lor, pentru a avea succes in ceea ce isi propune, Uniunea Europeana ar trebui sa izoleze administratia Bush, sa aiba actiuni concrete acasa si sa-si asume responsabilitatea finantarii costurilor schimbarii climatice din tarile aflate in curs de dezvoltare.
Semnati un acord pentru Europa !

"Prietenii Pamantului" au propus tarilor europene prezente in capitala indoneziana sa semneze un acord comun si neconditionat acasa, prin care sa-si propuna sa reduca emisiile de carbon cu cel putin 30 de procente pana in 2020.

"Ministrii din unele tari industrializate care au participat la intalnirea de la Bali au dezamagit oamenii de pe intreaga planeta. Ei au ajuns la un acord de principiu asupra reducerii incalzirii globale, numai ca viitoarele discutii in acest sens vor fi o adevarata batalie pana in 2009 pentru un adevarat acord de mediu", a declarat Stephan Long, reprezentant al "Friends of The Earth".

Lupta impotriva uleiului de palmier

Cea mai notabila actiune a ecologistilor de la "Friends of the Earth" este legata de Asia de Sud-Est. Ei au reusit sa stopeze importul european de ulei de palmier, produs in Indonezia si Malaysia, pentru a impiedica reducerea terenurilor arabile destinate agriculturii in aceste doua tari. Un raport recent al asociatiei arata ca unul dintre cei mai mari comercianti de ulei de palmier, Wilmar, taia ilegal padurile indoneziene si nu tinea cont nici de mediu, nici de drepturile localnicilor.

Suprafetele despadurite erau folosite pentru infiintarea fermelor de palmieri, in scopuri pur comerciale, fara a tine cont de impactul asupra mediului.

Pentru ca studiile au aratat pericolul provocat de angajamentul recent al europenilor de a inlocui 10% din carburantii folositi pentru transport cu alte surse de energie, cum ar fi uleiul de palmier, reprezentantii "Friends of the Earth" au cerut Uniunii Europene sa renunte la importul de ulei de palmier.

In prima saptamana din luna octombrie din acest an, cand la Bruxelles a avut loc o mare intalnire privind sustenabilitatea uleiului de palmier, mai multi activisti ecologisti au protestat zgomotos in fata cladirii unde a avut loc reuniunea.

"Prietenii Pamantului" au spus atunci ca Uniunea Europeana ar trebui sa renunte la folosirea uleiului de palmier pentru energie si transport, pentru ca acest fapt ar duce la plantatii cu mult mai mari decat in prezent, care nu ar fi sustenabile. Initial, Indonezia si Malaysia aveau un plan ce prevedea dublarea suprafetelor de palmieri, care urmau sa ocupe 22 milioane de hectare.

Un raport de acum doi ani al organizatiei arata ca, intre anii 1985 si 2000, dezvoltarea plantatiilor de ulei de palmier a fost responsabila pentru despadurirea a 87% din suprafetele Malaysiei. In Sumatra si Borneo, aproape patru milioane de hectare de padure au fost schimbate in ferme de palmieri. Uleiul de palmier nu a fost interzis, dar importurile au scazut considerabil.

Oamenii din afara discutiilor de la Bali au trimis un mesaj puternic prin care care cer dreptate in privinta climei. Acest mesaj nu trebuie sa treaca pe langa niste urechi surde. Meena Raman, presedintele "Friends of the Earth International"

"Prietenii Pamantului" militeaza pentru reciclarea deseurilor in trepte

Fundatia are o filiala si in Romania

Si in Romania exista o fundatie cu numele "Prietenii Pamantului", care promoveaza in randul publicului grija pentru mediu, sprijina organizatii de mediu si intiative locale. "Prietenii Pamantului a fost inregistrata in 1991 in urma initiativei unui grup de 21 persoane, in Galati. Are o echipa mica care coordoneaza activitatile si proiectele si o retea mare de voluntari si consultanti care o sprijina. Fundatia este finantata prin proiecte si are un venit anual de aproximativ 30.000 de euro. "Prietenii Pamantului" a derulat mai mult de 30 de proiecte de informare si educare in Romania si a colaborat in proiecte cu Albania, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Moldova, Serbia si Muntenegru, Ucraina.

"Salvati fluturii!"

Organizatiile locale "Prietenii Pamantului" din Germania, Italia, Elvetia impreuna cu oamenii de stiinta danezi au cerut de curand inventarierea speciilor de fluturi din Europa, aflati in mare pericol din cauza poluarii. Cu aproape un milion de membri, organizatiile s-au pus de acord pentru cooperarea in privinta conservarii fluturilor. Ele au hotarat infiintarea unei zile internationale a fluturilor, care sa fie doar inceputul unei campanii paneuropene pentru salvarea fluturilor in urmatorii ani. Studiile arata ca unele specii sunt in mare pericol. Astfel, 80% din speciile din Germania, Elvetia si Italia sunt pe lista rosie. In cele mai multe dintre cazuri, disparitia fluturilor are loc din cauza pierderii habitatelor naturale si a poluarii resurselor lor de hrana cu pesticide.

Barroso, nu fi ipocrit!

Tot anul acesta, pe 29 mai, reprezentantii "Friends of the Earth" au protestat la Bruxelles, in fata cladirii Berlaymont, sediul Comisiei Europene, criticand-ul pe presedintele Barroso pentru ipocrizia lui in privinta schimbarii climatice.

Ei i-au oferit lui Barroso un premiu "rusinos" pentru ca acesta conducea o masina foarte mare care consuma mult combustibil, ceea ce venea in contradictie cu nevoia de a stabili standarde de eficienta de consum de combustibil pentru masinile vandute in Europa.

Ca o ironie a sortii, Barroso, care conducea un Volkswagen Touareg ce emite cel putin 265g/km emisii de dioxid de carbon, lansase de curand o campanie pentru cresterea constiintei cetatenilor europeni in privinta constributiei lor la incalzirea globala. "Noua campanie a Comisiei Europene despre incalzirea globala se numeste "Tu controlezi schimbarea climatica".

Dar, in mod clar, presedintele Emanuel Barroso nu simte ca acest lucru se aplica si in cazul lui", a declarat Jan Kowalzig, organizatorul de campanii climatice de la "Friends of the Earth Europa". Reprezentantii organizatiei i-au cerut lui Barroso sa reduca limitele pentru emisiile de dioxid de carbon propuse de Comisia Europeana, care trebuie sa ajunga pana la 120g CO2/km pentru o masina, pana in 2010. Un studiu pregatit pentru Comisia Europeana arata ca acest target va costa cel putin 600 de euro/masina.

Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri