Adevarul: Focar de infectie pe lacul Taut

Dezastrul ecologic a survenit dupa ce angajatii Sistemului de Gospodarire a Apelor au deversat apa din baraj pentru a face masuratori hidrologice.

Zona care inconjoara lacul din comuna aradeana Taut a fost la un pas de a se transforma intr-un cimitir de moluste, dupa ce angajatii Sistemului de Gospodarire a Apelor au golit barajul lacului pentru a face unele masuratori hidrologice.

Cei de la Apele Romane, vinovati

Dezastrul ecologic a inceput sa devina evident in urma cu cateva zile cand localnicii si cativa pescari au observat pe malul lacului molustele moarte, majoritatea dintre ele intrand in putrefactie din cauza caldurii. Primarul comunei Taut, Gheorghe Ples, sustine ca, dupa o prima evaluare a situatiei, responsabili pentru dezastrul creat sunt cei de la Apele Romane care nu au stiut ca in lac exista scoici.

„Apa este deversata anual pe canal, insa asa ceva nu s-a mai intamplat. O sa dau dispozitie sa se curete urgent zona pentru ca altfel riscam ca barajul sa devina un focar de infectie", a declarat Gheorghe Ples.
In acelasi timp, inspectorii Garzii de Mediu si Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) au demarat o ancheta pentru stabilirea precisa a factorilor care au determinat aceasta situatie.

„Scoici-mutante"

Directorul executiv al DSVSA, dr. Viorel Agud, a declarat ca moartea scoicilor a survenit din cauza ca au fost lipsite de apa si aer. La randul sau, Viorel Latiu, seful sistemului de Gospodarire a Apelor Chisineu-Cris, este de parere ca, dupa deversarea apei, scoicile au ramas in namol, iar cand acesta a fost spalat de ploaie au murit.

„O sa le ridice o societate care se ocupa de dezinfectii. Ce m-a mirat insa cel mai tare a fost marimea scoicilor. Este vorba de scoici foarte mari, care parca sunt mutante", a declarat Viorel Latiu.

La randul sau, subprefectul judetului Arad, Levente Horvath, a spus ca, atunci cand au facut masuratorile de verificare a barajului, cei de la Apele Romane nu au tinut cont de faptul ca apa din lac era foarte mare.

„A ramas doar nivelul biologic al apei care sa poata sa tina in viata pestii. Impreuna cu reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si cu cei ai Primariei Taut luam masurile necesare pentru a nu se crea un focar de infectie", a spus Levente Horvath.

Atractia verii in judetul Arad

Lacul de la Taut este o atractie permanenta pentru locuitorii judetului Arad, atat pentru amatorii de soare, plaja si baie, cat si pentru pescari.

La fiecare sfarsit de saptamana, sute de turisti din Arad ori din alte judete isi amplaseaza corturile pe malul lacului.

Barajul, ridicat in urma cu mai bine de 35 de ani, este considerat printre cele mai mari din tara, fiind construit din pamant si pardosit cu placi masive de beton, care formeaza un mare lac de acumulare. Lacul de acumulare se intinde pe o suprafata de 210 hectare luciu de apa.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri