Adevarul: A fi sau a nu fi BIO

Organic, ecologic sau bio, toti acesti termeni „la moda” au devenit mai ales in ultimii ani un deziderat in ceea ce priveste stilul de viata pentru multe persoane de pretutindeni, inclusiv din Romania. Totusi, este mai sanatos sa mancam bio si sa folosim produse de ingrijire organice? Specialistii au pareri impartite.

Orice aliment, de la legume si fructe pana la carne, lapte si oua, poate deveni organic daca sunt respectate anumite norme. Pentru a fi clasificat ca ecologic, organic sau biologic, un produs trebuie sa fie monitorizat de un organism independent de certificare. Acesta va urmari „traiectoria" alimentului, ce include lantul de productie, calitatea solului, a apei, a aerului si a zonei in care a fost cultivat.

O conditie esentiala a certificarii organice a unui produs este excluderea din procesul de productie a pesticidelor, a fertilizatorilor, a hormonilor, a antibioticelor, a E-urilor, a aromelor artificiale, a organismelor modificate genetic, precum si a soiurilor si raselor hibride. Din cauza absentei conservantilor sintetici, alimentele bio au un termen de valabilitate mai redus in comparatie cu cele obtinute conventional. Conservantii sintetici sunt inlocuiti cu cei naturali (precum acidul lactic) sau se poate recurge la tratarea termica a acestor alimente. Cel putin 95 la suta din ingredientele alimentului trebuie sa fie ecologice.

Eticheta trebuie sa contina insemnul „AE"

Insemnul „AE“ nu trebuie sa lipseasca de pe eticheta alimentelor eco

Pe langa mentiunea „bio", produsul ecologic trebuie sa contina pe eticheta sigla „AE" – agricultura ecologica, apartinand Ministerului Agriculturii, si pe cea a organismului de certificare. Un aliment pe a carui eticheta scrie „fara organisme modificate genetic", „fara hormoni" sau „natural" nu este neaparat organic.

Indicate mai ales gravidelor si copiilor

Exista numeroase studii care evidentiaza beneficiile produselor alimentare biologice. Dimpotriva, altele arata ca valoarea nutritio¬nala a acestora nu este superioara alimentelor obtinute in mod conventional. Cu toate acestea, pentru ca nu implica folosirea pesticidelor si hormonilor de crestere, alimentele organice ar trebui consumate in mod special de femeile insarcinate si de copii, sunt de parere nutritionistii.

Citeste mai mult in Adevarul
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri