In pensiunile turistice cu struti, oaspetii se imprietenesc cu pasarile uriase si consuma meniuri preparate in mod ecologic Cresterea acestor pasari, originare din Africa, poate reintroduce in circuitul agricol terenurile degradate.
Constienti de avantajele cresterii strutilor, romanii au deschis ferme si pensiuni in care sunt crescute exoticele pasari. Fermierii spun ca strutii sunt hraniti in principal cu lucerna cultivata ecologic, fara ingrasaminte chimice. Strutii sunt crescuti in aer liber, iar pentru perioadele mai reci au padocuri de cate 800 de metri patrati.
Unul dintre avantajele cresterii strutilor este ca ei pot trai in zone degradate sau in cele mai putin folosite in agricultura. De asemenea, strutii nu polueaza deloc terenurile pe care traiesc. Studiile arata ca produsele din carne de strut au un continut sarac in grasimi si colesterol (1-2%) si e mult mai rentabil sa cresti struti decat vite, de exemplu.
Unii dintre crescatorii de struti au deschis pensiuni turistice, unde oaspetii pot consuma carne si oua de strut. "Pe langa lucerna, le mai dam si graunte, si tarate. Fiecare pasare consuma in medie doua kilograme de nutret pe zi si aproximativ un kilogram de tarate", spune Sandu Gavrila, administratorul Pensiunii cu Struti de langa Brasov. Acesta adauga ca, pe timpul sederii in pensiune, turistii se obisnuiesc cu strutii, desi la prima vedere acestia par fiorosi.
Fermierii spun ca pentru a fi eficienta cresterea strutilor trebuie structurata in patru faze principale: reproductie, incubare, cresterea puilor si ingrasarea strutilor tineri pentru carne. "In vederea reducerii costurilor, este de dorit ca fiecare crescator sa se specializeze in una din cele patru faze.
De exemplu, cine achizitioneaza pui in vederea ingrasarii si sacrificarii, nu mai este obligat sa-si asume riscul incubarii si cresterii puilor dincolo de varsta critica pentru supravietuire", spune Horatiu Kiss, un alt crescator de struti, de la Sibiu.
Strutii mananca putin
Un fermier din Slobozia spune ca, pentru a obtine o productie maxima, hrana pasarilor trebuie sa fie exclusiv naturala. "Pentru ca am ferma de reproductie, eu fac si o selectie a pasarilor. Incerc, pe cat posibil, sa asigur o formare naturala a cuplurilor si sa asigur un spatiu corect dimensionat pentru o familie de struti – de cel putin 10m x 50m", spune Ion Belibou, administratorul de la SC Strut Slobozia.
Fermierii spun ca alimentatia pasarilor este cel mai important factor ce va influenta cresterea unor pasari sanatoase si productive. "In ciuda marimii sale, strutul este una dintre cele mai economice specii in ceea ce priveste hrana.
Cu toate acestea, amestecul corect de alimente este o problema foarte delicata. Psihologia acestei pasari si particularitatile sale anatomice cer un amestec special, bine proportionat de ingrediente", arata crescatorul Horatiu Kiss. Alimentatia strutilor trebuie facuta in functie de zona in care sunt crescuti.
Retete speciale pentru hrana
Exista retete speciale de preparare a amestecului de mancare in functie de stadiul de viata al pasarii (de exemplu, continutul in proteine va avea variatii intre 16-22%), ratiile pentru puii de o zi foarte bogate in proteine nu sunt recomandabile, deoarece pot genera anumite tulburari digestive. Specialistii spun ca hrana pentru strutii reproducatori trebuie sa contina, neaparat, si un supliment de calciu.
O alta problema a nutritiei strutilor este legata de obiceiul acestora de a manca orice este stralucitor, mai ales cand sunt pui. De aceea, strutii vor fi tinuti intr-un spatiu curat, de preferat o curte cu multa iarba, dar fara alte obiecte sau resturi.
Fermierii europeni fac calcule
Studiile facute recent de fermierii europeni arata ca in perioada cuprinsa intre trei luni si un an strutul se ingrasa cel mai repede, raportul mediu de transformare a hranei in masa corporala fiind de 3,5:1. Studiile au fost facute pe un grup de 4.000 de pasari.
Considerand ca strutului i se administreaza in medie 1-2 kg de hrana pe zi, fermierii europeni au ajuns la concluzia ca, pentru a-l aduce la greutatea de sacrificare, de 100 kg, un strut va consuma aproximativ 350 kg hrana. Cu toate ca nivelul costurilor cu hrana este specific fiecarui crescator, in conditiile Romaniei, acestea ajung la 50 euro pentru aducerea unui pui de strut de trei luni la varsta de sacrificare.
Proprietatile carnii de strut
Studiile recente din SUA au aratat ca, in medie, 57,57% din carnea ce imbraca carcasa osoasa a animalului poate fi folosita. De exemplu, la un strut cu o greutate de 250 kg, 130 kg o reprezinta carnea. Carnea de strut este unul dintre cele mai sanatoase alimente, cu un continut foarte scazut in grasimi si calorii, daca o com-
param cu cea de vaca, porc, pui sau curcan.
De asemenea, carnea de strut este cunoscuta ca fiind foarte saraca in colesterol, fiind alternativa excelenta pentru persoanele care prefera carnea rosie, dar trebuie sa tina regim. Carnea proaspata de strut a devenit din ce in ce mai solicitata in restaurantele din Europa.
Subspecii de strut
African Black – este rezultatul a foarte multe incrucisari, care au inceput in urma cu o suta de ani, in Africa de Sud, mai intai pentru a creste calitatea penelor (pentru piata franceza) si dupa cativa ani pentru productia de piele. Strutii din aceasta specie au gatul si picioarele mai scurte, iar pielea de culoare gri. Ciocul si picioarele femelelor au zone mai deschise. In fiecare sezon, strutii depun in medie 65 de oua, fiecare ou cantarind 1,1 – 1,6 kg.
Blue Neck – Namibia – are gatul si picioarele lungi, iar corpul ingust, cu o cocoasa vizibila la spate. Penele sunt subtiri si moi, iar pielea are cativa foliculi, destul de rari in timpul perioadei de imperechere, cand partea frontala a metatarsului si picioarele masculului devin rosii.
Blue Neck – Zimbabwe – este inalt si are un corp masiv. Greutatea si masa corpului sunt mult mai mari decat ale celorlalte specii. In timpul sezonului de imperechere, picioarele sunt colorate in rosu pana la baza coapsei.
De asemenea, capul si pielea de pe gat capata tente rosiatice. Femelele au pene lungi si drepte, spre deosebire de masculi, care pe piept au pene putin curbate. Femelele depun in jur de 60 de oua pe sezon, fiecare ou cantarind aproximativ 1,5-2,2 kg.
Red Neck – are un corp masiv, este destul de agresiv si neproductiv. Pielea de pe intregul corp
este colorata in roz, mai intensa in perioada de imperechere. Capul este lipsit de puf. Femela incepe sa depuna oua dupa ce ajunge la 3-5 ani. E foarte greu adaptabila in medii artificale si de aceea se intampla sa nu depuna niciun ou in aceste medii.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul